Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lucas Braathen berätta om uppmärksammade valet: ”Mer än stolt” Foto: TT.

Lucas Braathen bröt med Norge – nu ska han tävla för Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Alpina stjärnan Lucas Braathen har valt Brasilien före Norge.

Nu berättar det brasilianska skidförbundet om ”värvningen”.

– Vi var förstås mycket intresserade från början, säger ordföranden Anders Pettersson till SVT Sport.

Under onsdagen kom nyheten om att den alpina stjärnan, Lucas Braathen, gör comeback från och med nästa säsong. Men inte under det norska landslagets flagg – utan den brasilianska.

Ordföranden för det brasilianska skidförbundet heter Anders Pettersson. För SVT Sport berättar han om processen med Lucas Braathen.

– Det har gått väldigt snabbt. De tog kontakt med oss i januari och sedan har vi pratat om önskemål från bägge sidor. Vi var förstås mycket intresserade från början. Lucas är inte bara en världsåkare utan också en väldigt karismatisk person, säger Pettersson.

”Han får mycket fria tyglar”

Lucas Braathen har själv uttalat sig tidigare om att det var en konflikt med det norska skidförbundet som fick honom att sluta.

Grundbulten i det handlade om åkarnas rättigheter och vad som står i avtalet mellan förbundet och atleterna.

Anders Pettersson säger att detta har varit en central del i samtalen mellan det brasilianska förbundet och Braathen och att han tror att 23-åringen kommer att trivas bra hos dem.

– Han får mycket fria tyglar och får fatta egna beslut kring sitt team, hur hans träning ska se ut och allt runt det. Vi vill gärna ge våra atleter frihet under förutsättningarna att de löser det på ett bra sätt. Vi vill gärna få in en ny superstar, som också kan bli en referens till andra idrottare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.