Ragnhild Mowinckel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Wibergs berättar vad som hände med Mowinckel. Foto: Wolfgang Grebien / BILDBYRÅN

Norsk ilska efter diskningen: ”Väldigt orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Norskan Ragnhild Mowinckel låg sexa efter första storslalomåket i Sölden. Men då diskades hon på grund av det nya fluorförbudet.

– Naturligtvis försöker vi inte fuska, säger en förkrossad Mowinckel till TV2.

Lördagens världscuppremiär är den första tävlingen i den alpina världscupen där fluorförbudet implementeras. Då diskades Mowinckel, som var bästa norska, efter första åket. De hittade fluor på hennes skidor.

– Vi testade positivt i fluortestet. Vi känner att det är väldigt orättvist, för vi har förberett oss väldigt, väldigt bra, säger den norske landslagsledaren Atle Skårdal till NRK.

KLIPP: Hör Skårdal om testet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Daniel Goetzhaber / BILDBYRÅN

Han säger att de inte förstår hur det kan ha gått till.

– Det har uppstått ett fel någonstans. Det här kräver en noggrann genomgång.

– Hon är ett oskyldigt offer, säger Skårdal om Mowinckel.

SVT Sports expert Pernilla Wiberg om det inträffade:

– Det här var det värsta som kunde hända, tycker jag. I den första tävlingen när man använder den här fluormaskinen, säger hon och berättar att Mowinckels skidor fick grönt ljus för två dagar sedan, men alltså underkändes idag.

Svenska Sara Hector ligger tvåa efter det första åket.

Fluorvalla

+ Högfluorerade ämnen finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, nonstick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

+ Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.

+ Fluorvallor innehåller högfluorerade ämnen som tillhör antingen C6- eller C8-kemin. Skillnaden mellan C6 och C8 är längden på kedjan av kolatomer (sex eller åtta atomer). Det tar betydligt längre tid för C8 att brytas ner i naturen och högfluorerade ämnen som tillhör C8-kemin är förbjudna enligt EU-lag.

+ Ambitionen är att förbjuda all fluorvalla, men problemet är att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system för kontrollerna som gör det möjligt att på ett smidigt sätt valla och kontrollera skidorna inför tävlingarna.

+ Den förbjudna fluorvallan fungerar extra bra i smutsig och blöt snö.

+ Kritik som lyfts mot ett totalförbud har handlat om att det saknats tillförlitliga kontroller och ett system som gör det möjligt att på ett smidigt sätt kontrollera skidorna inför tävlingarna.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.