Hannes Reichelt avslutade karriären i lederhosen. Foto: TT

Österrikisk veteran lägger av efter 20 år i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Hannes Reichelt, 40, lägger skidorna på hyllan efter 20 säsonger i världscupen. Avskedet blev snöpligt. Han tog farväl av cirkusen med att ensam åka i dagens super-G-bana vid världscupfinalen i Lenzerheide. Dimman gjorde att det inte blev någon tävling.

– Efter 20 år i världscupen är tiden inne att ta farväl, säger Reichelt.

Reichelts största merit är VM-guldet i super-G i Beaver Creek 2015. Han tog också ett VM-silver i super-G i Garmisch-Partenkirchen 2011. Det var hans enda mästerskapsmedaljer sedan debuten i december 2001. Reichelt har haft återkommande knäskador och ryggproblem. Han skadade knät i en störtloppskrasch i december 2019 och blev inte uttagen till VM i Cortina d'Ampezzo förra månaden.

Han hade heller inte kvalat in till världscupfinalen i Lenzerheide men tog farväl av lagkamrater, konkurrenter och vänner på touren genom att åka ensam i super-G-banan. Dimman satte stopp för tävlingen så Reichelt i lederhosen var allt det bjöds på i Lenzerheide i dag.

Bragdseger i Kitzbühels störtlopp 2014

– Jag fick kämpa allt mer för att nå den nivå som jag vill hålla. För mig var det ganska givet: Jag vill kunna konkurrera fullt ut eller inte alls, säger Reichelt till AP.

Vid målgången blev han nedsprutad med bubbel och försedde sig också med några klunkar till allmänt jubel bland de få, framför allt österrikare, som fanns i närheten i dessa pandemitider.

Kanske hans största seger i karriären var i det klassiska störtloppet i Kitzbühel, Hahnenkammrennen, där han vann inför tiotusentals fans på hemmaplan 2014 trots stora ryggproblem. Han klarade knappt av att stå efter målgång. Dagen efter fick han ryggen operered och missade OS i Sotji.

De blev 44 pallplatser i världscupen, där 13 av dem var vinster.

ARKIV: Här kraschar Reichelt i störtloppet (29 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.