Mikaela Shiffrin vann den totala världscupen för fjärde gången i våras. Foto: TT

Shiffrin om att slå Stenmarks rekord: ”Skulle ranka det högt”

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin är med 74 världscupsegrar tolv efter Ingemar Stenmark som har det totala rekordet på 86. Hon umgås med tanken på att kunna slå rekordet.

– Jag skulle förmodligen ranka det ganska högt, säger hon om att ta över den svenske legendarens rekord.

På väg till Stenmarks rekord ligger Lindsey Vonn med 82 segrar som bästa dam. Inför lördagens världscuppremiär, traditionsenligt med storslalom i österrikiska Sölden, blickar Shiffrin framåt – även mot slutet av karriären.

– Låt oss hoppa fram till vilken punkt som helst i slutet av min karriär och säga att jag har uppnått det rekordet, om det skulle hända vid den tidpunkten skulle jag förmodligen ranka det ganska högt, säger Shiffrin om Stenmarks totalrekord enligt Reuters.

”Känner inte att jag måste uppnå det”

– Men låt oss säga och utgår från nuvarande situation så känner jag inte att jag måste uppnå det rekordet för att känna mig bekväm efter att ha lagt av, säger 27-åriga Shiffrin.

Hon uppehåller sig mycket kring slutet av karriären.

– Jag känner att avskedet är helt baserat på hur jag känner när jag åker skidor. För att vara helt ärlig kan det vara i morgon och jag är redan bekväm med vad jag har åstadkommit, säger Shiffrin som vann i Sölden förra året.

Inför premiären har hon tio dagar på snö i Europa och känner sig lite osäker på formen.

– Jag känner mig inte superförberedd, säger amerikanskan.

Världscupen inleds med storslalom i Sölden på lördag, en tävling som sänds i SVT.

ARKIV: Shiffrins hyllning av Hector: ”Väldigt coolt” (15 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.