Pernilla Wiberg om Svenska skidförbundet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Pernilla Wiberg reagerar på siffrorna i SVT Sports enkät Foto: Bildbyrån/SVT

SVT Sports expert Pernilla Wiberg vill byta ut alpina cheferna: ”Borde göra något annat”

Uppdaterad
Publicerad

De alpina landslagscheferna borde lämna sina uppdrag.
Det menar den alpina experten Pernilla Wiberg efter att ha tagit del av SVT Sports enkät till landslagsåkarna.

– Jag tycker nog att de ska göra något annat, säger hon.

SVT Sports anonyma enkät visar på en förtroendekris inom det alpina landslaget. Hälften av de 16 av 19 åkare som har svarat uppger att de inte har förtroende för någon i landslagsledningen, och åkare som SVT Sport talat anonymt med säger att de inte vågar ta upp sina synpunkter med ledningen.

– Om man säger något som inte är inom ramarna så känner man att man är rädd om sin egen karriär. Man är rädd att det inte kommer att gynna en, utan man kommer bara förlora på det, säger en åkare som vill vara anonym.

SVT Sport granskar

”Tystnadskultur”

– Jag blir inte förvånad över siffrorna, för det här är en känsla som man fått under många, många år. Jag tror att det grundar sig mycket på tystnadskulturen som förekommit hos ledarna och genomsyrats ner till åkarna, säger SVT Sports expert Pernilla Wiberg.

Att flera åkare uppger att de inte vågar framföra sina åsikter ser Wiberg som väldigt problematiskt.

– Det är ju när du har olika åsikter och börjar debattera och stöta och blöta åsikter som man går framåt. Det måste man ju främja, även i det alpina landslaget, säger hon.

Karin Stolt Halvarsson är alpin chef på Svenska skidförbundet, och Lars Melin är landslagschef. Pernilla Wiberg tycker inte att de kan sitta kvar med SVT Sports resultat i ryggen.

– Jag kan tycka att så som det ser ut nu, med den enkät som är gjord, tycker jag nog att de ska göra något annat.

”Saker vi hanterar internt”

SVT Sport har sökt landslagschef Lars Melin och förbundets alpina chef Karin Stolt Halvarsson för en kommentar, men de har avböjt att kommentera Wibergs kritik.

”Detta är saker vi hanterar internt”, skriver förbundets alpina kommunikationschef.

Generalsekreterare Pernilla Bonde svarar följande på frågan om hon har förtroende för den alpina landslagsledningen:

– Jag uttalar mig inte om våra medarbetare, kommer aldrig göra och har aldrig gjort. Jag vill göra hela den här undersökningen nu, faktabaserad, och så tittar vi på åtgärder, säger Bonde och syftar på en alpin kartläggning som förbundsstyrelsen inlett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet