Alpina åkarna vittnar: Tystnadskultur och härskartekniker i ledningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alpina åkarna vittnar: Tystnadskultur och härskartekniker i ledningen Foto: SVT

Alpina åkare kritiska mot Svenska skidförbundet: ”Känns som att de helst vill att vi ska lägga av”

Uppdaterad
Publicerad

Brist på resurser och kompetens. Elva av de alpina landslagsåkarna menar att de inte får det stöd de behöver av Svenska skidförbundet för att prestera maximalt.

”Det känns som att de hellre vill att man ska lägga av än att fortsätta, för att de ska spara lite pengar”, skriver en åkare i SVT Sports enkät.

I en anonym enkät till samtliga 19 alpina landslagsåkare svarade 16. Av dem tycker elva att de genom stödet från Svenska skidförbundet inte har förutsättningarna att prestera sitt maximala.

En del vill ha mer resurser, men flera pekar också på att de resurser som finns kan användas bättre.

Åkare upplever att den administrativa delen ökar, samtidigt som det skärs ned på resurser för de aktiva.

SVT Sport granskar

”Min åsikt är att landslagets ledning har varit naiva i vilken omfattning av resurser det krävs för att få talanger att utvecklas och nå toppnivå”, skriver en åkare.

”Skulle vilja att man ser sig i spegeln”

Den här säsongen behöver vissa landslagsåkare betala upp till 200 000 kronor själva för att bekosta sin satsning.

”Jag skulle vilja att man från landslagsledningens sida ser sig i spegeln och frågar sig hur man trots resultat som OS-guld och världscupsegrar har hamnat i en situation där nästa generations landslagsåkare överväger att sluta på grund av att man som individ inte kan finansiera sin satsning”, skriver en åkare.

En konsekvens av de bristande resurserna menar flera åkare är färre kvalitativa träningsdagar än en del av konkurrenterna.

”Det stöd jag har från Svenska skidförbundet är i princip obefintligt när det kommer till delar som jag behöver för att utvecklas och prestera på toppnivå”, skriver en åkare i enkäten.

”Färre skiddagar än konkurrenter, framförallt under våren när pengarna är slut”, skriver en annan.

Sex åkare har övervägt att sluta

I enkäten uppger också sex av sexton svarande att de har övervägt att sluta.

”Det är den ekonomiska biten som har fått mig att överväga att sluta. Det är svårt att få ihop det när skidåkningen är ens ”jobb”, men man har knappt någon inkomst ifrån den.”

SVT Sport har bett om intervjuer med landslagschef Lars Melin och förbundets alpina chef Karin Stolt Halvarsson, men har blivit hänvisade till generalsekreterare Pernilla Bonde.

Hon vill inte svara på några specifika frågor om enkäten, men berättar om en alpin kartläggning som förbundsstyrelsen inlett. Den är ännu inte klar, men en utmaning som Bonde nämner är just de ekonomiska förutsättningarna.

Så har SVT Sport gjort granskningen

Under hösten har det rapporterats om åkarmissnöje på grund av bristande resurser i den alpina delen av Svenska skidförbundet och turbulens inom förbundsstyrelsen.

De aktiva landslagsåkare som SVT Sport har varit i kontakt med har inte velat ge en intervju med namn av rädsla för negativa konsekvenser, därför skickade vi ut en anonym enkät till samtliga 19 landslagsåkare.

16 av 19 svarade och ingen av dem har förtroende för samtliga i landslagsledningen. Hälften, det vill säga åtta åkare, sade att de inte har förtroende för någon i landslagsledningen.

Bland annat svarade sex av sexton också att de har övervägt att sluta. Elva av de svarande tycker att de inte får det stödet de behöver av Svenska skidförbundet för att prestera maximalt.

SVT Sport sökte under flera veckor intervjuer med landslagschef Lars Melin och förbundets alpina chef Karin Stolt Halvarsson. Men från förbundets sida hänvisar man till en intervju med generalsekreterare Pernilla Bonde, som gjordes innan förbundet meddelade att Melin och Stolt Halvarsson inte ville medverka. Bonde, som inför intervjun fått veta att vi gjort en enkät som visade på ett missnöje bland landslagsåkarna, ville i sin tur inte svara på specifika frågor om enkäten.

Efter intervjun med Bonde skickade vi underlaget från enkäten till förbundet. Svaret vi fick då är att de anser att våra frågor är besvarade av Pernilla Bonde och att frågan hanteras internt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet