Ordningsstörningar på svenska fotbollsläktare har länge varit en het fråga.
Och den blossade upp igen i söndags, när matchen AIK-Norrköping avbröts efter att en linjedomare träffats av minst ett inkastat föremål på planen.
Enligt Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning, gör klubbarna inte tillräckligt för att stoppa ordningsstörningarna.
– Många klubbar vågar inte ta tag i problemet fullt ut. Jag tycker det är dåligt att man inte tar sitt ansvar som klubb och ser till att man får bort de här individerna, sade polischefen när han gästade Sportspegeln.
”Vi gör ett jättearbete därute”
Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson håller inte med om att klubbarna gör för lite – eller skulle vara rädda för att ta hårda tag mot sina problemsupportrar.
– Att det skulle vara ett problem som är utbrett i allsvenskan och superettan, den bilden känner inte jag igen mig i. Jag tycker snarare vi gör ett jättearbete där ute, säger han.
Supportrar kan stängas av på olika sätt
Fotbollsklubbar har en egen möjlighet att stänga av supportrar från sina idrottsevenemang, via så kallade arrangörsavstängningar.
Redan förra året läxade Jakob Forssmed, socialminister med ansvar för idrott, upp klubbarna eftersom antalet tillträdesförbud var betydligt högre än antalet arrangörsavstängningar (se faktaruta).
Men enligt Mats Jonsson finns det skillnader mellan avstängningarna som gör att de tolkas och tillämpas på olika sätt.
– Tillträdesförbudet har att göra med en riskbedömning, det vill säga risken att någon ska begå ett brott i framtiden. Det blir litegrann av en gissningslek.
– Arrangörsavstängningen däremot, där har vi ett beviskrav direkt kopplat till händelsen som har skett. Det ska vara klart sannolikt att någon har begått en gärning i samband med en fotbollsmatch. Så jag tycker inte det är konstigt att det är en skillnad, säger han.
Hör mer från Mats Jonsson, säkerhetschef i Djurgården, i spelaren ovan.
Portade supportrar – så fungerar det
Supportrar som begår brott eller agerar ordningsstörande kan stängas av från att gå på fotbollsmatcher.
Det kan göras på två olika sätt:
Tillträdesförbud meddelas av åklagare och innebär att personer över 15 år enligt lag kan förbjudas från att vistas på idrottsanläggningar där det arrangeras elitidrott under en bestämd tidsperiod.
Arrangörsavstängningar beslutas av klubbarna och innebär att personen som stängs av inte får besöka klubbens evenemang under den period som klubben bestämt.
Inför den allsvenska premiären 2024:
... hade 226 personer tillträdesförbud enligt Polismyndigheten
... och 65 personer var arrangörsavstängda, enligt SVT:s kartläggning.
Inför den allsvenska premiären 2025:
... hade 186 personer tillträdesförbud enligt Polismyndigheten
... och minst 91 personer var arrangörsavstängda, enligt siffror SVT Sport har samlat in från de allsvenska klubbarna och där alla har svarat förutom Hammarby.
Båda sätten är en del av den så kallade exkluderingsstrategin som 2022 ersatte villkorstrappan, som innebär att man straffar enskilda individer som begår brott eller agerar ordningsstörande istället för en hel grupp.