Andreas Ståhl (till höger) fick i år äntligen gå på en allsvensk premiär med Gais.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportaget där Andreas berättar om när han blev avstängd: ”Jag missar ju allt” Foto: Bildbyrån/SVT

Supportern Andreas kastade ölmugg – fick tillträdesförbud från fotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Gais-supportern Andreas Ståhl kastade en ölmugg mot planen och stängdes av i ett år från alla fotbollsmatcher.

Han valde att överklaga tillträdesförbudet – och fick rätt i domstol.

– Det kändes som ett orimligt långt straff, säger han.

Se reportaget i spelaren ovan där Andreas berättar om känslorna när han blev avstängd: ”Ett helt år – det kändes riktigt dåligt”

Under en cupmatch förra våren firade Gais-supportern Andreas Ståhl, 30, ett mål genom att kasta en halvfull ölmugg mot planen, som landade strax innan kortlinjen. Händelsen fångades på film och han fick tillträdesförbud från fotbollsmatcher i ett år.

SVT Sport granskar

Nu väljer Andreas Ståhl att berätta för SVT Sport hur det var för honom att bli avstängd.

– Jag kände mig besviken och ledsen och åkte direkt hem från Bravida (där matchen spelades). Jag hade ångest och panik och började googla vad som händer nu, säger han om känslorna efter händelsen.

Är tidigare dömd för ett brott

Med hjälp från sin supportförening överklagade han tillträdesförbudet – och fick rätt i tingsrätten som två månader senare upphävde avstängningen.

En anledning till att Andreas Ståhl blev avstängd var att han har dömts för våldsamt motstånd efter att hösten 2021 ha klottrat vid en busskur och sedan gjort motstånd när han greps av polis på platsen.

Men tingsrätten upphävde tillträdesförbudet, bland annat eftersom det brottet inte hade skett i samband med ett idrottsarrangemang och att han därför inte bedömdes utgöra en risk för framtida ordningsstörningar kopplade till fotbollsmatcher.

Ståhl säger att det var ett misstag att kasta ölmuggen och har förståelse för att tillträdesförbuden finns.

– Jag tycker att det kan vara bra, om det är folk som är riktigt stökiga. Men det kommer för många, som jag, emellan som de stänger av.

TIPSA OSS! Har du tips på granskningar vi borde göra? Mejla sporten-granskning@svt.se

Vad är ett tillträdesförbud?

Ett tillträdesförbud meddelas av åklagare och innebär att personer över 15 år enligt lag kan förbjudas från att vistas på idrottsanläggningar där det arrangeras elitidrott under en bestämd tidsperiod.

Tillsammans med arrangörsavstängningar, klubbarnas möjlighet att själva stänga av personer från sina idrottsevenemang, är förbuden en del av den så kallade exkluderingsstrategi som 2022 ersatte villkorstrappan.

Enkelt förklarat riktar man i dag in sig på att straffa enskilda individer, istället för att straffa en större grupp genom att till exempel stänga av hela eller delar av ståplatsläktaren.

Att kasta in ett föremål på fotbollsplanen, kan liksom maskering, pyroteknik eller att beträda planen utgöra ett brott mot ordningslagen.

En person kan också meddelas tillträdesförbud för att ha begått ett brott eller agerat ordningsstörande utanför en fotbollsarena men i samband med match.

En person som tidigare har begått brott eller agerat ordningsstörande i samband med matcher har i regel större risk att meddelas ett tillträdesförbud, eftersom åklagaren i sin bedömning utgår från risken att personen i framtiden kommer missköta sig i samband med idrottsarrangemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet