Alternativa VM – med världsintresse

Uppdaterad
Publicerad

I sommar avgörs två stycken Fotbolls-VM. Ett i Rio, och ett i Östersund. Conifa World Football Cup är ett officiellt VM för lag utanför FIFAs organisation. 

 – Det här betyder så otroligt mycket, säger Per-Anders Blind, President för ConIFA. 

I organisationen ConIFA ryms regioner och folkgrupper som står utanför det internationella fotbollförbundet FIFA. Darfur, Occitanien, Irakiska Kurdistan och Nagorno Karabach är några av de tolv lag som gör upp om VM-titeln i Östersund den här veckan.

– För en spelare som får ta på sig sin landslagströja och helt plötsligt representera 80 miljoner tamilier eller 10 miljoner syrier runt om i världen, är det här fantastiskt stort, säger ConIFAS president Per-Anders Blind.

– Även om det kanske är lite glest på läktarna i Östersund idag, så har vi miljontals tittare världen över som följer det här. Intresset från media är jättestort internationellt. Det skrivs om det här i Australien, Indien, Ryssland, Sydamerika, Europa osv. Det är gigantisk, så läckert. Helt hysteriskt, säger Per-Anders Blind.

VM i Östersund kan bland annat stoltsera med spelare från Premier League, turkiska ligan, och franska ligan. Regerande mästare är Irakiska Kurdistan,  som vann på hemmaplan senast denna typ av VM avgjordes 2012.  Värdar för årets VM är Sapmi,  alltså Sameland. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.