Hanna Lundberg i intervju

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Hanna Lundberg efter missen: ”Måste hem till mamma och pappa” Foto: SVT

EM-brons i stafett till de svenska damerna efter Hanna Lundbergs miss

Uppdaterad
Publicerad

Efter en miss av Hanna Lundberg på andrasträckan skickades Tove Alexandersson ut på medaljjakt på den sista sträckan, 1.41 minuter efter Schweiz i ledningen.

Avståndet till toppstriden blev för stort och det blev ett brons för svenskorna.

– Jag måste nog hem till mamma och pappa tror jag, säger en förkrossad Hanna Lundberg till SVT Sport.

Hanna Lundberg växlades ut som tvåa av Johanna Ridefelt. Men det blev en miss till den femte kontrollen, och Lundberg var förtvivlad efter sin sträcka.

– Jag fick jag inte ihop någonting, blev bara stressad och vände om så jag vet inte ens om jag har varit till samma kontroll, jag vet ingenting, säger Hanna Lundberg.

Så du kan ha varit vid samma kontroll två gånger?

– Jag vet inte, jag kan inte orientera. Just nu är jag bara så förtvivlad för att orienteringen inte är kul. Jag känner bara massa press och jag klarar inte av att fokusera som jag brukar.

”Det finns ju gränser”

– Jag insåg att jag har Tove på sista sträckan men det finns ju gränser för vad Tove kan göra. Simone (Aebersold) är så sjukt bra men ingen hade velat ha någon annan än Tove som jagar i alla fall.

När Tove Alexandersson gett sig ut i skogen som femte kvinna drog ett skyfall in över Vértesbergen i Ungern.

– Det gjorde det väldigt, väldigt halt i skogen. Jag kände mig egentligen väldigt pigg fysiskt men jag blev lite stressad över att jag liksom inte kunde springa utan bara halkade runt. Då blev orienteringen också lite lidande och jag har haft dåligt flyt, säger Tove Alexandersson.

Och avståndet till toppen var för stort, kampen om guldet gjordes upp mellan Schweiz och Norge. Till slut kunde Ines Berger, Natalia Gemperle och Simone Aebersold springa in i ensamt majestät mot guldet.

Norges Kamilla Steiwer, Marie Olaussen och Andrine Benjaminsen tog silvret och Tove Alexandersson sprang i mål två och en halv minut senare på bronsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.