Dopningsmedel tillåts vid träning

Uppdaterad
Publicerad

Kosttillskott för träning är till för att maximera din prestation, men kan istället äventyra din hälsa. Dopingklassade preparat är inte nödvändigtvis olagliga att sälja.

-Min erfarenhet är att de flesta blir beroende av det, säger Christian Kagg, säljare.

Prestationshöjaren Jack3d, dopning vid tävling, tillåten vid träning. En storsäljare, som enligt dopingjouren snart kan komma att klassas som narkotika.

-Man ser kunder som kommer in och blir väldigt besvikna när produkten är slut. Det är ett starkt beroendeframkallande medel.

SVT granskar kosttillskott

Vi har hört att det kan användas som partydrog?

-Det har jag också hört. Man hör ju kunder som pratar med varandra i butiken. Det är ju sorgligt, säger Christian Kagg.

Ämnet DMAA i Jack3d är en amfetaminliknande substans. Men det är inte olagligt att sälja, trots att det är dopning. De enda olagliga dopingpreparaten i Sverige är de som höjer testosteronhalten i kroppen.

Många produkter marknadsförs dock som just testosteronhöjare. Ofta innehåller de zink eller örten tribulus terrestis. På forum hyllar användare produkten som gav dem större muskler och större sexlust.

Enligt Karolinskas dopningsjour är det enkelt: Om den höjer testosteronet som säljarna säger att den ska gör – då är den olaglig.

-Om det dokumenteras att den funkar, kommer den bli läkemedelsklassad, säger Christian Kagg.

Livsmedelsverket undersökte förra året 43 kosttillskott och fann att merparten kunde ge biverkningar och kunde vara hälsoskadliga.

Det handlade om substanser som kunde ge skador på hjärt- och kärlsystemen och levern. Livsmedelsverket sade då att deras analys borde ge mängder av saluförbud. Men i till exempel Göteborgs kommun har man inte lagt ett enda.

-Det är såklart inte bra. Om produkterna innehåller otillåten substans kan läkemedelsverket förbjuda dem, men när det gäller kosttillskott, finns inte tillräcklig lagstiftning för det, säger Zofia Kurowska på Livsmedelsverket.

Exempel på biverkningar

Fettförbrännaren Lipocur innehöll synefrin, som kan liknas vid kroppens eget stresshormon och kan ge allvarliga biverkningar på hjärt- och kärlsystemen.

Fettförbrännarna BurnX3 och Ripped Fuel innehöll kumarin som kan ge leverskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar kosttillskott

Mer i ämnet