Barn idrottar allt mindre

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som idrottar i idrottsföreningar minskar, det visar en rapport från Centrum för idrottsforskning, Cif. Det största tappet är pojkar mellan 7 och 12 år.

– Det är en ny oroväckande trend, säger Johan R Norberg som är utredare på Cif.

Det är fortfarande pojkar som idrottar mest i Sverige. Men det minskande antalet föreningsidrottande barn märks också mest bland pojkar, det slår Centrum för idrottsforskning, Cif, fast i en ny studie.

Cif har räknat antal träningstillfällen per capita och år i olika åldersgrupper; pojkar 7-12, flickor 7-12, pojkar 13-16, flickor 13-16, pojkar 17-20 och flickor 17-20 år.

Det största tappet är bland pojkar 7-12 år, där har antalet träningstillfällen per capita minskat med 12 procent från den högsta noteringen, år 2012. I snitt tränar den här gruppen 43,2 gånger/år.

– Det finns ännu inga svar på varför föreningsidrottandet minskar bland de allra yngsta. Däremot vet vi att många unga redan i dag rör sig för lite. På sikt kan minskningen bli ett problem både för svensk idrottsrörelse och för folkhälsan. Om trenden håller i sig finns det skäl att vara orolig, säger Johan R Norberg till Cif:s hemsida.

Minskar mest på landsbygden

Idrottandet minskar mer på landsbygden än i städerna. I 233 av 290 kommuner minskar antalet idrottstillfällen och de kommuner där det minskar mest är de små.

– Vi har tidigare sett att idrottandet är särskilt starkt i rika kommuner men svagare på platser där inkomsterna och utbildningsnivån är lägre. Utvecklingen speglar det förhållandet, säger Johan R Norberg.

Undersökningen gäller bara föreningsidrott, barn kan alltså idrotta på andra sätt utan att det syns i statistiken.

Kommuner där idrottandet minskat mest

Bjurholm -80%

Munkfors -55%

Leksand -49%

Lessebo -46%

Nordmaling -46%

Filipstad -45%

Boxholm -44%

Arjeplog -42%

Robertsfors -42%

Orsa -42%

Källa: idrottsstatistik.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.