Det är fortfarande pojkar som idrottar mest i Sverige. Men det minskande antalet föreningsidrottande barn märks också mest bland pojkar, det slår Centrum för idrottsforskning, Cif, fast i en ny studie.
Cif har räknat antal träningstillfällen per capita och år i olika åldersgrupper; pojkar 7-12, flickor 7-12, pojkar 13-16, flickor 13-16, pojkar 17-20 och flickor 17-20 år.
Det största tappet är bland pojkar 7-12 år, där har antalet träningstillfällen per capita minskat med 12 procent från den högsta noteringen, år 2012. I snitt tränar den här gruppen 43,2 gånger/år.
– Det finns ännu inga svar på varför föreningsidrottandet minskar bland de allra yngsta. Däremot vet vi att många unga redan i dag rör sig för lite. På sikt kan minskningen bli ett problem både för svensk idrottsrörelse och för folkhälsan. Om trenden håller i sig finns det skäl att vara orolig, säger Johan R Norberg till Cif:s hemsida.
Minskar mest på landsbygden
Idrottandet minskar mer på landsbygden än i städerna. I 233 av 290 kommuner minskar antalet idrottstillfällen och de kommuner där det minskar mest är de små.
– Vi har tidigare sett att idrottandet är särskilt starkt i rika kommuner men svagare på platser där inkomsterna och utbildningsnivån är lägre. Utvecklingen speglar det förhållandet, säger Johan R Norberg.
Undersökningen gäller bara föreningsidrott, barn kan alltså idrotta på andra sätt utan att det syns i statistiken.
Kommuner där idrottandet minskat mest
Bjurholm -80%
Munkfors -55%
Leksand -49%
Lessebo -46%
Nordmaling -46%
Filipstad -45%
Boxholm -44%
Arjeplog -42%
Robertsfors -42%
Orsa -42%
Källa: idrottsstatistik.se