• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart dags för nya klassiska OS-ögonblick i SVT. I klippet ovan samarbetar ”Foppa”, ”Sudden” och ”Lidas” när Tre Kronor vinner guld i Turin 2006.

Beskedet: Här är OS-sporterna SVT kommer visa 2026

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidor, ishockey och alpint – det är några av de stora sporterna som kommer visas när OS kommer tillbaka till SVT.

– Vi vill erbjuda publiken de riktigt stora och folkkära sporterna som vi vet kommer att samla svenska folket, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

För en månad sedan presenterades samarbetet mellan SVT och TV4, gällande rättigheterna för fri-TV under de kommande fyra olympiska spelen. Först ut är vinter-OS i Milano och Cortina 2026, och nu står det klart hur sporterna för 2026 fördelas mellan bolagen.

– Det handlar om de stora svenska medaljfavoriterna som landslagen i längdskidor, alpint och curling, och inte minst ishockeyns Tre Kronor nu när NHL-spelarna äntligen är med på OS igen. Men det handlar också om att sätta ljuset på mindre sporter och se nya idrottsstjärnor tändas, säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Redan när SVT förvärvade fri-tv-rättigheterna i januari 2023 fanns en önskan om samverkan med annat svenskt mediebolag för att kostnaderna skulle hamna på en rimlig nivå. Allt från OS kommer nu visas i SVT:s och TV4:s respektive streamingtjänster och linjära TV-kanaler.

Så här fördelas sporterna mellan SVT och TV4:

SVT

Alpint

Backhoppning

Curling, herrar och mixed

Ishockey, dam och herr (delas med TV4)*

Konståkning

Längdskidor

Nordisk kombination

Puckelpist

Short track

Skeleton

Skridsko

TV4

Curling, damer

Bob

Freestyle

Ishockey, dam och herr (delas med SVT)*

Rodel

Skicross

Skidalpinism

Skidskytte

Snowboard

*Ishockeymatcherna fördelas när spelschemat är på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Milano Cortina 2026

Mer i ämnet