När Jacob Hård jämför Sveriges medaljskörd i Sotji med tidigare mästerskap ser han en tydlig utveckling på damsidan.
– Förklaringen till att Sverige nu tar fler medaljer än under tidigare storhetstider är att vi nu för första gången också har ett damlag som tar medaljer. Det är den stora revolutionen. Det har ju Sverige egentligen aldrig haft. Ja, på 60-talet med Toini Gustafsson, Barbro Martinsson och några till, då hade vi ett lag där flera kunde leverera. Sedan gick det 38 år utan att Sverige tog en enda dammedalj i längdåkning, säger Hård.
– Och nu är det både damer och herrar som tar medaljer. Det är en jättespännande utveckling.
Socialt accepterat att satsa på elitidrott
Dels menar Hård att skidsporten blivit renare i dag än på 70-, 80- och 90-talen. Men han tror också att samhällsförändringar i stort har gjort det lättare för kvinnor att våga satsa på elitidrott.
– I dag är det okej, socialt accepterat på ett annat sätt, för tjejer att satsa på elitidrott. Det har kommit fram ett antal fixstjärnor som har banat väg – Annika Sörenstam, Pernilla Wiberg, Magdalena Forsberg med flera. Vi har ett jämställdare samhälle där idrott för kvinnor är en helt annan sak än vad det var för 20-30 år sedan. Se på bredden, alla motionsevenemang som växer, det är på damsidan de växer.
Legendaren Thomas Wassberg, som gästade ”Alla snackar Sotji” håller med.
– Jag tror också att tjejerna törs ta för sig mer, törs satsa på idrotten mer nu än för 20 år sedan.
”Framgång föder framgång”
SVT:s expert Johanna Ojala ser också den framgångsrika juniorlandslagsverksamheten som en förklaring till att damåkarna nu tar medaljer i Sotji.
– Tittar vi på dem som är i toppen nu och tar medaljer, är det tjejer som har tagit JVM-guld tidigare. Och de senaste åren har vi haft flera tjejer som tagit medaljer på JVM i både stafett och sprint. Juniortjejerna har skämt bort oss med väldigt många bra prestationer och framgång föder framgång. En bra juniorverksamhet ser vi nu frukten av på OS.