Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka svenskar är uttagna till OS i Paris? Se i spelaren ovan! Foto: Bildbyrån

Prognosen inför OS: Sex guld för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella statistikföretaget Gracenote har gått igenom data inför OS i Paris. Sveriges tippas ta sex guld. Så många har inte Sverige tagit sedan Melbourne 1956 då det blev åtta.

I dag är det en månad kvar till invigningen av spelen i Paris. Gracenote har skruvat upp de svenska förhoppningarna med att öka från nio tippade medaljer i april till tolv på denna lista inför Paris.

Armand Duplantis och Daniel Ståhl tippas försvara sina guld från Tokyo 2021. Kanske något förvånande med Ståhl som inte haft en helt övertygande säsong hittills.

OS i Paris 2024

Guld i hoppning

Henrik von Eckermann tros få med sig ett individuellt guld i Paris – i Tokyo var han med och tog lagguldet. Gracenote tippar att laget får kliva ner på bronsplats.

Perseus Karlström vann sitt första mästerskapsguld vid EM:s 20 km gång för ett par veckor sedan. Gracenote tippar att han följer upp med guld på samma distans i OS.

Sjöström tippas ta guld igen efter åtta år

Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig har två EM-guld och är ständigt på pallen i världstouren som världsettor. Nu tippas de få stå allra överst i OS.

Sarah Sjöström har ett OS-guld på 100 meter fjäril från Rio de Janeiro 2016, en gren hon lagt ner. Tokyo 2021 stördes av en armbågsskada. 30-åringen är redan i toppslag vilket hon visade vid tävlingar i Rom under midsommarhelgen med 50 meter fritt som bästa prestation.

USA tippas vinna medaljligan före Kina.

Gracenote kommer att lista en sista prognos dagarna före invigningen.

Sveriges tippade medaljörer i OS i Paris:

Guld:

Perseus Karlström, gång 20 km, friidrott

Daniel Ståhl, diskus, friidrott

Armand Duplantis, stavhopp, friidrott

David Åhman/Jonatan Hellvig, beachvolley

Henrik von Eckermann, hoppning individuellt, ridsport

Sarah Sjöström, 50 m fritt, simning

Silver:

Rebecca Netzler/Vilma Bobeck, 49erFX, segling

Brons:

Patrik Kittel, dressyr individuellt, ridsport

Laget, hoppning, ridsport

Herrlandslaget, handboll

Louise Hansson, 100 m fjäril, simning

Jonna Malmgren, 53 kg, brottning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet