USA anklagar Kina för att genomföra ett kulturellt folkmord mot den uiguriska minoriteten i Xinjiang, och genomför därför en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Kina. Övriga länder som genomför den diplomatiska bpojkotten är Kanada, Storbritannien, Nederländerna, Danmark, Litauen, Japan och Australien. Svenska politiker stannar hemma med hänvisning till pandemin, samt den politiska situationen i Kina, en vill inte – för att tala idrottstermer – visa upp vare sig ett rött eller gult kort för Kina.
– Vi har diplomatiska arenor i EU, i FN, i våra möten med länderna. Hade vi åkt till Kina så hade vi naturligtvis fört fram kritik, säger Anders Ygeman.
Ny väg mot OS-framtiden
I november i fjol redovisade SVT läckta dokument, som visar att Kinas president Xi Jinping personligen har beordrat massgripanden, tvångsarbete och tvångssteriliseringar av den uiguriska minoriteten i Xinjiang. Det är i en sådan värld som idrottsrörelsen och även politiken behöver staka ut en väg mot framtiden, när nya idrottsmästerskap ska fördelas.
– Först måste vi ha en realistisk syn: det är bara 14 procent av världens länder som är fullvärdiga demokratier. Så att helt utesluta dem som inte är demokratiska tror jag är en svår väg att gå.
Finns det några möjligheter för er politiker att jobba starkare tillsammans med idrottsrörelsen?
– Jag jobbar gärna tillsammans med idrotten för att ställa krav på de här stora internationalerna, säger Anders Ygeman till SVT Sport.
Se bland andra Ygeman i Sportspegeln Special på torsdag klockan 19.00 i SVT2.