Den amerikanska kongressen uppmanar FN att släppa rapport om lägren i Xinyiang innan OS. Foto: David J. Phillip/AP/TT

FN uppmanas släppa rapport om Xinjiang före OS

Publicerad

USA vill sätta press på Kina inför OS i Peking.

Den amerikanska kongressen uppmanar därför FN att före spelen släppa den nya rapporten om lägren i provinsen Xinjiang, där Kina bland annat anklagats för att begå folkmord på den muslimska folkgruppen uigurer.

Rapporten är enligt talespersoner för Förenta nationerna (FN) på gång. I mitten av december beräknades den släppas inom ”några veckor” – vilket den amerikanska kongressen nu hoppas ska bli innan den 4 februari när de olympiska spelen i Peking invigs, skriver ekonomitidningen Barron's.

Genom att släppa rapporten vid den tidpunkten hade man, enligt demokratsenatorerna Jeff Merkley och James McGovern, stärkt uppfattningen om att inget land undgår granskning eller kan ställas över den internationella lagen.

OS i Peking 2022

Tvångsaborter och sterilisering

Den amerikanska regeringen beslutade i december om en politisk bojkott av spelen på grund av Kinas brister i mänskliga rättigheter, bland annat i just Xinjiang. Därefter har Australien, Kanada, Danmark och Storbritannien valt att inte heller skicka någon politisk representation till OS. Ländernas idrottare kommer dock att delta.

Enligt rapporter från människorättsorganisationer hålls över en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter fängslade i interneringsläger i Xinjiang, och uppgifter om brutala förföljelser, massgripanden, tvångsaborter, sterilisering och tortyr har publicerats.

Peking förnekar anklagelserna om folkmord, ”koncentrationsläger” och etnisk rensning och hävdar att det handlar om omskolningsläger för religiösa extremister.

Fakta: Xinjiang och uigurerna

Minst en miljon, möjligen uppemot två miljoner, uigurer hålls i interneringsläger i regionen Xinjiang. De fängelselika anläggningarna började byggas av myndigheterna 2016. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor där skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Lägren är enligt Kina så kallade omskolningsläger, där uigurer och människor som tillhör andra muslimska minoritetsgrupper får utbildning, som ett sätt att förhindra att terrorism och extremism får fäste.

Den autonoma regionen Xinjiang utgör en sjättedel av Kinas yta och ligger i landets nordvästra hörn. Över 90 procent av området består av berg, öknar och svårforcerad terräng. Regionen har omkring 21 miljoner invånare (2010), de flesta av dem tillhör turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna är den största av de grupperna.

De senaste årtiondena har inflyttningen av hankineser – den största folkgruppen i Kina – varit stor till regionen, i takt med att utvinningen av bland annat olja och gas där har ökat.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera våldsamma attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.

Källa: Landguiden/UI, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet