Foto: Scanpix

Emma Johanssons guldtaktik

Uppdaterad
Publicerad

Emma Johansson är världsetta. Men huvudfavorit till guldet i linjeloppet är regerande mästarinnan och OS-vinnaren Marianne Vos från Holland. Även hemmanationen har stora förhoppningar med spurtfantomen Giorgia Brnozini i spetsen.

– Italien har åtta otroligt starka ryttare som alla kan vinna, Holland också starkt lag inte lika många bra på just den typen av runda i stan. För vår del så tyvärr så har vi inte lag att skapa tävlingen som vi vill ha den, det är de stora nationerna bestämmer. Men jag hoppas att det blir hårt kört redan från början men utan att någon av de farligaste finns i en utbrytning. Sen på varvbanan (fem varv) vill jag att det körs direkt och att vi blir en ganska liten grupp så fort som möjligt, då blir det lättare för mig att hantera. Sen är det bara att hoppas att bena är med, och huvudet, säger Emma Johansson till SVT Sport om dagens taktik.

Vos vann VM ifjol, men hade dessförinnan fem raka silver, vid fyra av tillfällena har olika italienskor då vunnit. Just fighten mellan Vos och hemmaåkarna är något Johansson tänker försöka utnyttja.

Cykel-VM 2013

– Marianne måste slå Italien och det kanske jag kan spela på. Jag kanske kan kontra när hennes ben gör lite för ont. Kan jag få de starkaste nationerna att spela ut varandra kan jag försöka gå när de minst anar det.

Sverige har totalt sju tjejer till start och är rankat trea på nationsrankingen, men på en sådan tuff bana är det inte troligt att någon mer än Johansson är med i täten väl inne på varvbanan i Florens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykel-VM 2013

Mer i ämnet