Från och med i fredags, 18 december, och en månad framåt stängdes alla statliga och regionala sim- och idrottshallar. Det meddelades av statsminister Stefan Löfvén.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tycker inte alls om beslutet. Han anser att regeringen gör fel, framför allt när det gäller utomhusanläggningar.
– Jag tycker det är helt fel, och jag tror att det är direkt kontraproduktivt. Det är en uppfattning som jag har fattat att även Folkhälsomyndigheten har, det är i alla fall det de säger när jag resonerar med dem om den här frågan. Det är bättre att man har ledarledd föreningsidrott än att det springer omkring en massa människor på öde planer och gör både det ena och det andra, säger Björn Eriksson.
Är det risk för större smittexponering?
– Om du har föreningsidrott med träning så går den att drivas på ett smittsäkert sätt. Det har vi och Folkhälsomyndigheten tagit fram riktlinjer för. Släpper man det fritt – när man gör som man vill och det inte finns några alternativ – så tror jag inte att det blir på det sättet att berörda barn under 15 år sitter hemma och läser litteratur. Då blir det väldigt mycket mer smittexponering.
”Känns bättre att käka lite chips”
Han ser ännu större långsiktiga nackdelar.
– Jag tror att du får ungdomar som inte rör sig, de försvinner från idrotten och vanorna förändras. Det känns bättre att sitta framför datorn, det känns bättre att käka lite chips. Vi betalar långsiktigt ett högt pris, säger Eriksson och fortsätter:
– Jag är speciellt orolig för veckorna efter jul och nyår. Det är en lång, lång period för en ung människa.
KLIPP: Regeringen stänger alla statliga och regionala idrottshallar (18/12)