Riksidrottsförbundet (RF) har tagit fram fyra olika scenarier för 2021. I det bästa av dem kommer idrotten att drabbas av totalt fyra miljarder kronor i uteblivna intäkter. Därför har man i nuläget bett regeringen om två miljarder i stöd inför det kommande året. Men än så länge har man inte fått något svar.
– Inför 2021 är vi en av de aktörer som fått noll kronor just nu. Det är inte gångbart. Jag får positiva indikationer när jag talar med regeringen men jag måste få besked. Jag undrar hur länge nollan ska stå kvar och hur länge det är tills de här indikationerna omsätts i faktiska beslut, säger Björn Eriksson.
– Ska vi kunna ta oss igenom det här måste vi få ett handtag också.
Lind beredd att ge mer stöd
Hittills har Riksidrottsförbundet delat ut sammanlagt 1,5 miljarder kronor – 500 miljoner under våren och en miljard under hösten – i särskilt kompensationsstöd på grund av coronapandemin. För perioden 1 oktober till 31 december har RF kvar 446 miljoner att dela ut av det stöd på en miljard som tilldelats.
Idrottsminister Amanda Lind (MP) fick frågan om ett eventuellt nytt krisstöd till idrotten vid en pressträff tidigare under veckan.
– De signaler jag får är att stödet har varit helt avgörande för att klubbar och föreningar ska kunna överleva. Det är ingen som tror att vi den närmaste tiden ska kunna återgå till något slags normalläge utan pandemin kommer att fortfarande påverka idrottsrörelsen. Då måste vi vara beredda att skjuta till mer stöd. Jag ser naturligtvis det behovet, säger Amanda Lind.
”Ett reellt problem”
Men än så länge har alltså inte idrotten fått något besked inför det nya året.
– Det är nu vi blöder. Ska vi blöda så måste vi få veta om det finns någon frälsarkrans runt hörnet. Kommer inget besked, eller att det finns för andra men inte för idrott att nollan fortsätter gälla för oss då har vi ett reellt problem, säger Björn Eriksson.
KLIPP: Björn Eriksson: ”Liten bomb på sikt” (7 december 2020)
Fakta: Senaste utbetalningen av krisstöd
554 miljoner kronor delades ut under vecka 48.
Ishockey, fotboll och friidrott var de sporter som fick störst stöd för det tredje kvartalet. De tilldelades närmare 195 miljoner respektive 159 miljoner och 47 miljoner kronor vardera.
Stödet, som Riksidrottsförbundet fördelar, baseras på hur stor förlust som föreningen har gjort i förhållande till sin omsättning.
Det var nästan 2 400 föreningar som sökte ekonomiskt stöd. Alla beviljades inte pengar.