• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Årsdagen av #timeout: ”Basketbollförbundet har varit ett föredöme”

Uppdaterad
Publicerad

2290 personer skrev på #timeout – idrottens metoo-upprop.

I dag är det ett år sedan de tog ställning mot sexism, machokultur, sexuella trakasserier och övergrepp.

SVT Sport har träffat Isabelle Widmark, en av initativtagarna, på årsdagen – som lyfter fram en organisation.

– Basketbollförbundet har varit ett föredöme, säger Widmark.

Hon berättar att det skiljer sig mycket i vilka som tagit framsteg och inte. Somliga hyllas ibland oförtjänt medan andra har en lång väg att vandra men har ändå valt att försöka göra något åt det.

– Idrottsrörelsen, genom Riksidrottsförbundet, bedriver ett betydligt mer aktivt jämställdhetsarbete än vad man gjorde för några år sen, säger Widmark.

Hon fortsätter:

– Det är ju en positiv utveckling som har fått specialidrottsförbund att också ta tag i frågorna.

Golfförbundet är ett av de förbund som hon nämner som positiva. Men allra mest nämns basketbollförbundet där ord verkligen blivit handling.

– Just efter #timeout har basketbollförbundet varit ett föredöme. Basketen startade ett eget metoo-upprop som heter #utfoulad, säger hon och fortsätter:

– Och basketbollförbundet valde att ta in några av de representanterna i sin styrelse för att på så sätt aktivt få in de här frågorna. Det tycker jag är ett jättegott exempel och jag hoppas fler förbund jobbar på det sättet – att plocka in sakkunniga i de här frågorna.

Widmark beskriver det som ett lyft men att det fortfarande finns massa saker kvar att göra och att frågorna som #timeout berör måste bli en del av vardagen.

– För att vi ska komma vidare måste vi få med oss män, säger Widmark och lyfter att det inte bara är för kvinnornas skull:

– De här strukturerna i samhället påverkar män på ett negativt sätt. Diskussionen kring machokultur, manlighetsnormer, mansrollen – den diskussionen har pågått och accelererat under det här året, men behöver ta ytterligare kliv kring hur vi faktiskt går vidare och hur vi behöver lösa det gemensamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.