• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jakob Forssmed tycker att IOK agerar på ett sätt som skapar splittring i idrottsvärlden. Foto: TT Nyhetsbyrån

EU-kritik mot ryssar i OS: ”Inte bra av IOK”

Uppdaterad
Publicerad

Inte bra, säger idrottsminister Jakob Forssmed (KD) om ”svajandet” i Internationella olympiska kommittén om ryskt deltagande i OS.

Värdlandet Frankrike kräver stopp för alla med koppling till armén.

Med bara ett drygt år kvar till sommar-OS i Paris 2024 är det fortsatt oklart om ryska och belarusiska idrottare ska få vara med och i så fall under vilken flagga.

Frankrikes idrottsminister Amélie Oudéa-Castréra – gammal juniorstjärna i tennis – har visserligen sin åsikt klar.

Idrott och politik

– Vi kommer inte att acceptera att idrottare med nära koppling till den ryska eller belarusiska armén deltar i spelen och vi uppmanar IOK att gå betydligt längre när det gäller rekommendationerna kring neutralitet, fastslår hon inne på EU:s idrottsministermöte i Bryssel på måndagen.

”Leder till splittring”

Från den svenska regeringens sida är idrottsansvarige socialministern Jakob Forssmed inte imponerad av hur saken skötts av IOK.

– IOK gjorde ju en bra sak när man satte ner foten tidigt och sade att man inte kan se att de kan delta. Men nu har man ju börjat svaja och öppna för deltagande under vissa förutsättningar, säger Forssmed till TT och SR Ekot inför mötet.

– IOK har har ju också skickat bollen vidare och sagt att nu är det upp till alla olika förbund att börja ta ställning. Det är ingen bra utveckling. Det leder till splittring i idrottsvärlden och ger inte en tydlighet kring vad som gäller, säger Forssmed i Bryssel.

Neutral flagg?

Måndagens EU-samtal är än så länge bara på diskussionsnivå. Vad följderna framöver kan bli är oklart. EU-länderna har hittills nöjt sig med att skicka sina synpunkter per brev till IOK – nästan mangrant, även om Ungern stuckit ut genom att inte vilja skriva under.

Forssmed är klart tveksam även till en lösning med neutral flagg.

– Ryska idrottare är väldigt ofta statsunderstödda, ofta anställda av armén. Hur ska man få till den där neutraliteten? frågar sig ministern och pekar å andra sidan på en annan möjlighet för de ryssar som ändå vill tävla.

– Det finns ju alltid en möjlighet om man är avhoppare att man kan tävla för flyktinglaget. Den möjligheten finns ju också för ryska idrottare, säger Forssmed.

Kräver stopp

Flera av deltagarna i EU-mötet på måndagen kräver att Ryssland stoppas rakt av.

– Låt oss inte vika oss för trycket från dem som stöder Putins regim. Jag hoppas inte att det ska bli några ryska eller belarusiska deltagare i Paris, säger Polens idrottsminister Kamil Bortniczuk i debatten i Bryssel.

ARKIV: IOK-chefen Christophe Dubi: Därför kan ryska idrottare få tävla i OS igen (19 februari 2023)

Christophe Dubi på IOK vill inte spekulera om vad som krävs för att Maria Lasitskene och de andra ryska idrottarna ska få tävla under neutral flagg i nästa OS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christophe Dubi på IOK vill inte spekulera om vad som krävs för att Maria Lasitskene och de andra ryska idrottarna ska få tävla under neutral flagg i nästa OS. Foto: David J. Philip AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet