Foto: SVT

Frågor och svar om SVT:s VM-vinter

Uppdaterad
Publicerad

Nedan hittar du de vanligaste frågorna (och svaren) som har med SVT:s VM-vinter att göra.

Vilka mästerskap ingår i VM-vintern och när avgörs de?

  • VM i freestyle och snowboard i Kreischberg, 15-25 januari
  • VM i alpint i Vail/Beaver Creek, 3-15 februari
  • VM i längdskidor, backhoppning och nordisk kombination i Falun, 18 februari-1 mars
  • VM i skidskytte i Kontiolahti, 5-15 mars
VM i Falun

Var hittar man nyheter, sändningstider och annan information om VM-vintern?

VM-nyheter och annan information om SVT:s sändningar hittar man på text-tv, sidan 440, eller på svt.se/vmvinter.

Sänder ni bara från de olika världsmästerskapen under den här perioden?

Nej, nej. SVT fortsätter också att sända från världscuptävlingar i alpint, längd, skidskytte och skicross med mera, som pågår under perioden – precis som vanligt. Planeringen för dessa helger hittar du här. Exakta hålltider för sändningarna kommer även att publiceras på text-tv och svt.se/vmvinter inför varje helg.

Dessutom sänder SVT från X-Games, även kallat ”extremsporternas OS”, 22-25 januari. De sändningstiderna hittar du här.

Var hittar jag sändningstider för VM-vintern?

Här hittar du sändningstiderna för...

VM i freestyle och snowboard

VM i alpint

VM i längd, backhoppning och nordisk kombination

VM i skidskytte

Information om sändningstider finns även på text-tv, sida 440 och framåt.

Kommer alla tävlingar att kunna ses i efterhand i Play?

Ja, alla tävlingar som vi sänder direkt samt alla magasin.

Kan jag se sändningarna i Play när jag är utomlands?

Nej, VM-tävlingarna kan tyvärr inte ses utanför Sverige på grund av rättighetsskäl.

Kan jag visa VM-sändningarna från SVT offentligt*?

Ja, under förutsättning att du har en överenskommelse med HoistLocatel. Läs mer här:

http://www.hoistgroup.com/produkter-och-tjanster/offentlig-visning/index.php eller www.offentligvisning.se

*Med offentlig visning avses i princip all visning som inte sker i privat hemmiljö eller annars inom helt slutna privata och begränsade kretsar (i enlighet med upphovsrättslagen). Till offentlig, och därmed tillståndspliktig, visning räknas således t.ex. visning på kontor, restauranger, barer, gym, friskvårdsanläggningar, företagslokaler, affärer, skolor, sjukhus och militärförläggningar. Vid tveksamhet om huruvida tillståndsplikt föreligger ska förfrågan ställas till HoistLocatel.

Varför buffrar sändningen när jag tittar på den i SVT Play?

När det är många som tittar samtidigt på en sändning kan vissa uppleva att sändningen buffrar eller att det inte går att se på sändningen alls. Märker vi att det buffrar för många tittare kommer vi att sänka kvaliteten på videoströmmen. Det betyder att vi kan ta emot fler tittare men att videokvaliteten sjunker.

Det du kan göra själv är att sänka kvaliteten i spelaren eller på svtplay.se/installningar

På den här länken kan du också få information hur du kan gå till väga.

Av tidigare erfarenhet vet vi dessutom att företag och myndigheter kan stänga av SVT Play. Anledningen kan vara att sänka påfrestningen på företagets lokala nät. Om du märker att sändningen buffrar när du tittar på den på jobbet, eller att du inte kan se den alls, kontrollera med din IT-avdelning om du upplever problem.

Kommer SVT att sända några VM-magasin?

Ja, under VM i freestyle och snowboard kommer vi att publicera ett antal webbmagasin på svt.se/vmvinter.

Vi sänder ett inför-magasin kvällen innan VM i alpint börjar – 2 februari kl 21.00 i SVT1/Play. Dessutom publicerar vi varje dag ett webbmagasin på svt.se/vmvinter – #nichtfahrbar. André Pops, Pernilla Wiberg, Anja Pärson och Björn Fagerlind snackar om högt och lågt – tävlingarna, skidåkning, gamla VM-minnen och det de upplever under mästerskapet. Här hittar du alla avsnitt.

Under skid-VM kommer SVT att sända ett kvällsmagasin från torget i Falun varje dag, direkt efter prisutdelningarna. Yvette Hermundstad är programledare och kommer att sammanfatta dagen, analysera och blicka framåt tillsammans med gäster, experter och olika VM-deltagare. Magasinet sänds i SVT2/Play och premiären blir 18 februari kl 19.00-20.00. Under resten av VM är det samma kanal men en annan tid, 20.00-21.00, som gäller – med undantag för 21 och 28 februari då magasinet startar 19.15 respektive 19.30. Sista tävlingsdagen (1 mars) sänds programmet från Lugnets skidstadion.

Det kommer inte att sändas några magasin under skidskytte-VM.

Sänder ni VM-invigningen från Falun?

Ja, vi sänder invigningen direkt i Play den 18 februari kl 18.55-21.00. Dessutom kommer vi att visa bitar från den i VM-magasinet som pågår i SVT2 kl 19.00-20.00.

Kommer ni att sända ”Uppvärmningen” under VM-perioden?

Nej, just nu ligger ”Uppvärmningen” på is, vi får se om den återuppstår någon gång framöver.

Vilka jobbar med VM-vintern?

Från SVT är ett stort antal medarbetare involverade i VM-vintern, både framför och bakom kamerorna. Mer info om de programledare, reportrar, kommentatorer och experter som ingår i SVT:s VM-trupp hittar du här.

Vad är det för glasvägg som alla längdåkare signerar innan de startar i tävlingarna?

Väggen är gjord av plexiglas och åkarna signerar den innan varje tävling som en del i anti-dopningskampanjen ”Clean as snow”. Läs mer på Fis hemsida. Vad som händer med väggen efter tävlingen är upp till arrangören. Något år har till exempel arrangören för världscuptävlingarna i Falun valt att ge väggen till SVT, som har lottat ut den bland tittarna.

Kan man kontakta SVT Sport under VM-sändningarna?

Ja, absolut! Du kan få svar på dina frågor via SVT Sports Facebooksida eller Twitter. Använd gärna #vmvinter för att snacka om tävlingarna med andra – och oss.

Du kan även framföra dina synpunkter via mejl, vmvinter@svt.se. Du kan också vända dig till Tittarservice eller SVT på Facebook och Twitter.

Kommer ni att ha medaljtabeller och resultat på sajten?

Ja, på svt.se/vmvinter finns både startlistor, resultat, medaljligor och VM-historik.

Varför har ni sponsorskyltar före och efter tävlingarna?

I samband med sportsändningar kan och får SVT visa sponsorskyltar före och efter programmen, allt i enlighet med sändningstillståndet (beslutat i Sveriges riksdag). Skyltarna ger SVT en intäkt, tänkt att ge oss bättre ekonomiska förutsättningar att kunna köpa in rättigheter att visa sportevenemang för den breda TV-publiken utan att den ska behöva betala ytterligare en gång för att kunna se dessa. Den årliga intäkten för sponsorskyltar är dock i helhetsperspektivet mycket blygsam. Sett till hela SVT:s budget, ca 1%. Man kan lita på att sponsrande företag inte påverkar innehållet i programmen.​

Varför textas inte livesändningarna under VM i Falun?

SVT har krav i sändningstillståndet på att texta 60 procent av det direktsända utbudet. Det är den nivån vi har kapacitet att texta i nuläget vilket innebär att vi, särskilt under evenemangstunga perioder, inte kan texta allt som är av stort publikt intresse.

Det ordinarie programutbudet, där publiken vant sig vid att en stor del av programmen textas, sänds som vanligt under samma period som VM, därför kan vi inte prioritera bort den textningen. Det innebär i slutändan att de direktsända VM-tävlingarna inte blir textade. VM-magasinet på kvällen textas dock.

Vad är det för grafik som ligger över sändningarna när jag tittar på svt.se? Och varför ser det inte likadant ut i SVT Play?

SVT gör ett test under VM i Falun, för att se hur vi i framtiden kan jobba med grafik i livesändningar på sajten. Grafiken, som ger tittaren möjlighet att se liveresultat och startlistor, fungerar bara på svt.se – inte i SVT Play. Grafiken fungerar dessutom bara på desktop – inte i smartphones eller surfplattor. Detta beror helt enkelt på att det bara är ett test.

Om vi kommer att arbeta med detta framöver är inte bestämt. Men har du feedback eller förslag på förbättringar så mejla gärna svtsport@svt.se eller kontakta oss via Twitter eller Facebook.

Fakta

SVT Sport i sociala medier

Twitter: @SVTSport

Instagram: @SVTSport

Facebook: SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet