• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grattis Sportspegeln 60 år!

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Den sjätte januari 1961 var det premiär i tv-rutan för Sportspegeln och nu fyller det anrika och uppskattade tv-programmet 60 år.

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Grattis på födelsedagen Sportspegeln! Hur känns det?

– Det känns bara bra. Jag är väldigt stolt över att vara ett av Sveriges äldsta tv-program som fortfarande lockar stor tv-publik. Sen är det såklart trist att behöva skjuta på firandet med SVT Sport-familjen på grund av Corona men å andra sidan hade jag en rejäl fest när jag fyllde 50 år. Då, för tio år sedan, samlade jag många goda vänner från förr och Sven Plex Petersson, som var programledare för det första programmet 1961, var programledare igen. Det blev verkligen ett minne för livet.

Du fyller 60 år men är ändå bara näst äldst i den svenska tv-familjen.

– Ja, nyhetsprogrammet Aktuellt som föddes 1958 är tre år äldre men jag är god tvåa.

Hur står sig din programålder i den internationella tv-världen?

– TV slog ju igenom stort i Sverige 1958 i samband med fotbolls-VM men i några andra, större länder hade ju televisionen varit igång ett tag då, så det finns några andra tv-program som är äldre än mig – men många är dom inte.

Vilka tänker du på?

-Jag har ju inte koll på alla tv-program men det äldsta jag känner till, som fortfarande sänds, är amerikanska Meet the Press av NBC. Det programmet sändes första gången 1947 och är alltså 73 år. Det äldsta nyhetsprogrammet som fortfarande sänds kan vara CBS Evening News som startade 1948.

– Inom sport är Match of the Day på brittiska BBC en riktig långkörare. I olika former har det programmet, som handlar om Premier League, sänts på söndagar sedan 1964. I Italien finns också RAI:s fotbollsprogram La Domenica Sportiva från 1953.

-Sen finns ju också program som ramar in direktsänd sport som till exempel Hockey Night in Canada som sänts sedan 1952 men det är något annat tycker jag.

Hur många tittar på dig nuförtiden?  

-Ifjol ökade antalet tittare jämfört med 2019 och i snitt sågs varje sändning av 598 000 personer. Det är faktiskt lika mycket som 43 utsålda Globen – varje söndag! Hela tolv gånger hade jag en räckvidd på över en miljon tittare och bara fem program under året hade under 400 000 tittare i snitt. Det är inte så många tv-program som har så höga tittarsiffror idag, så jag är stolt över att jag är ”still going strong”.

Vilka tittar på dig?

-Dom flesta som tittar på mig är 45 år eller äldre och så ser det ut för nästan alla program i linjär-tv nuförtiden. Sen är det intressant att nästan lika många kvinnor som män tittar på Sportspegeln, män brukar annars dominera tittandet i sportsammanhang. 

– Jag har också ett gäng som tittar på mig i SVT Play. Det brukar vara runt 25 000 – 30 000 starter per program, plus alla som tittar på kortare klipp ur programmet via svtsport.se.

Varför ska man titta på dig?

– Om du vill se dagens bästa sportögonblick, gillar den bredaste sportbevakningen, uppskattar starka, berörande sportberättelser och intervjuer med dom största stjärnorna – då ska du titta på mig. Ifjol medverkade i stort sett alla stora, svenska idrottsprofiler i Sportspegeln, exempelvis Dejan KulusevskiCharlotte KallaSarah Sjöström och Armand Duplantis.   

Du börjar närma dig pensionsåldern – hur tänker du kring framtiden?

-Personalen på SVT får jobba tills dom är 68 år men jag vet inte om det gäller tv-program också. Skämt å sido, jag hoppas sända i många år till men jag har pratat med min chef om någon form av utveckling och vi har lite olika idéer som känns spännande.

Det låter ju intressant. Kan du säga något mer om det?

– Ja, ett utvecklingsspår handlar om specialprogram under Sportspegelns paraply. I våras gjorde vi ”Sportspegeln special om Corona och idrotten”, ett snabbinsatt program där några av svensk idrotts främsta företrädare medverkade och där vi gick på djupet med ett ämne, Coronas påverkan på svensk idrott. Det blev väldigt lyckat och mycket uppskattat av tittarna och det är en av flera utvecklingsidéer vi kikar på.

Du föddes i svart-vit tv för 60 år sedan. Vilka har varit dom största förändringarna under årens lopp?

– När jag föddes fanns det bara en tv-kanal i Sverige, så ville man se sport var man hänvisad till den kanalen och framförallt till söndagarna då veckans sporthändelser sammanfattades hos mig. Så en stor förändring var såklart framväxten av kommersiell media under framförallt 90-talet. Då uppstod en konkurrens inom tv som förvisso var utmanande för oss på SVT men i grund bara positiv, både för mig som program och för tittarna som fick mer tillgång till sport.

-Den andra riktigt stora förändringen var den digitala utvecklingen. Att tittarna kan ta del av höjdpunkter när dom själva vill har ju förändrat publikens beteende. Samtidigt märker jag att det fortfarande finns ett stort behov, inte minst i en kristid som nu, att någon sammanfattar dom största nyheterna i ett program som sänds på ett visst klockslag. Och det är ju en väldigt glädjande insikt för mig som nybliven 60-åring.

Stort tack för den här pratstunden och grattis än en gång!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT

…som 2011 var projektledare för Sportspegeln och den historiska sändningen där klassiska profiler från Sportspegelns då 50-åriga historia medverkade som reportrar, programledare och redaktörer.

Foto: SVT

Fakta om Sportspegeln:

Född: 6 januari 1961.

Familj: SVT Sport-familjen med Sportnytt (född 1977), Lilla Sportspegeln (född 1983), svtsport.se, text-tv och 2000 timmar livesänd idrott varje år.

Tittning: 598 000 tittare i snitt/program under 2020. Ungefär 25-30 procent av alla som tittar på tv på söndagar klockan 19.00 tittar på Sportspegeln i SVT1.

Övrigt: Varje år delas Sportspegelpriset ut på Idrottsgalan.

Video: Här kan du se Sportspegelns första vinjett från 1961. Här kan du se Jens Linds program om Sportspegeln och här är jubileumsprogrammet från 6 januari 2011 med många av programmets stora profiler.

Läs också: En intervju med Mats Nyström och andra profiler om Sportspegeln.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sportbloggen

Mer i ämnet