Färska siffror visar att SVT Sports rapportering under 2023 var mer jämställd än någonsin tidigare. Foto: Bildbyrån/Grafik: Kim Hägglund

Max Bursell: SVT Sports rapportering är mer jämställd än någonsin

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Sportåret 2024 är igång, och SVT Sport vill under året samla stora tittarskaror framför gemensamma sportupplevelser och samtidigt ha en sportbevakning som är jämställd.

Och lyckligtvis finns det ingen som helst motsättning i de två målsättningarna – tvärtom.

Max Bursell

Sportchef SVT

Sedan 2015 har vi på SVT Sport haft en målsättning att stå för en jämställd sportbevakning, att rapportera lika mycket om idrottande kvinnor som män. En å ena sidan självklar målsättning – hälften av befolkningen är ju kvinnlig – men också en i det läget svåruppnåelig målsättning.

Det har krävts ett hårt och målmedvetet arbete som har uppmärksammats bland annat genom att SVT Sport tilldelades Svenska Jämställdhetspriset 2020.

SVT Sport

När vi nu summerar 2023 kan vi konstatera att vi inte är hela vägen framme, men siffrorna visar att SVT Sports rapportering under året varit mer jämställd än någonsin tidigare.

• Andelen damidrott i Sportnytt och Sportspegeln var utslaget över hela året 44,2% – den gamla toppnoteringen från 2019 var 42,7%.

• Andelen artiklar på svtsport.se som handlar om damidrott var 42,6% – även det en rekordnotering.

Tillväxten för damidrott i media är en av de stora trenderna även internationellt. En stor studie utförd av företaget Wasserman som publicerades för några månader sedan visar att 15% procent av sportbevakningen i USA handlar om damidrott och prognosen visar att siffran kommer stiga till 20% år 2025. En positiv utveckling – men vi kan konstatera att vi ligger en bra bit före i Sverige och hos oss på SVT Sport.

Att satsa på damidrott är i Sverige också ett effektivt sätt att nå den stora TV-publiken. Av samtliga sportsändningar i TV hittar vi damidrott (VM i skidskytte och fotbolls-VM) på plats 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 på en topp 10-lista över de sändningar som nådde störst publik i linjär TV. De enda sändningarna som inte handlar om damidrott är Vasaloppet (som ju är både dam och herr) på plats 8, och en herrtävling från VM i skidskytte på plats 10. Självklart påverkar det att det spelades ett fotbolls-VM för damer och att det svenska landslaget gjorde succé. Men det är ändå slående siffror.

JVM – en tittarsuccé

Och apropå tittarsiffror: 2024 fick en flygande start när det gäller sport i SVT, framför allt genom junior-VM i ishockey i Göteborg. Under första veckan av året var det ungefär fem miljoner människor – nästan halva befolkningen – som tog del av (såg minst 1 sammanhängande minut) någonting ur SVT Sports utbud. Siffrorna kommer från MMS, som mäter mediekonsumtion i Sverige och syftar enbart till linjär TV – vi vet ju att många också tittar på sport i SVT Play.

Under årets första vecka hamnade JVM-finalen på plats 2 på listan över de program som hade högst tittarsiffror i linjär TV, och på plats 5 när det gäller onlinetittande. När man mäter antal starter och uppspelad tid toppar JVM-finalen fortfarande snart tre veckor in på 2024 listan, före giganter som På Spåret och Bäst i test.

Ibland får jag frågan ”Varför pratar ni så mycket om tittarsiffror, ni är ju inte ett kommersiellt bolag som är beroende av annonsintäkter?”. Och det är ju helt korrekt. Men eftersom hela svenska folket är med och betalar SVT, inklusive sport i SVT, så är det oerhört viktigt att så många som möjligt också vill ta del av det vi sänder. Det är också en viktig uppgift för SVT i stort, att samla folket kring gemensamma upplevelser.

Det siktar vi på SVT Sport att fortsätta med under 2024: med VM i skidskytte, EM i friidrott, EM i fotboll, SM-veckan, magasinsprogram från OS i Paris, Paralympics – och mycket annat.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

SVT Sport

Mer i ämnet