Idrottare på flykt välkomnas att delta vid OS i Rio 2016 Foto: TT Nyhetsbyrån

Idrottare på flykt välkomna i OS

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsutövare på flykt som inte längre har något land att representera kommer att få delta i sommar-OS i Rio de Janeiro nästa år, meddelar IOK. – En symbol av hopp för alla flyktingar världen över, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach meddelade detta sedan 180 av 193 medlemsländer i FN gett sitt stöd till förslaget i en tid då en stor mängd människor befinner sig på flykt från krig och fattigdom i Mellanöstern, Afrika och Asien.

– Som det nu ser ut kan ingen av dessa idrottsutövare delta i OS även om de kvalificerat sig, eftersom de är utan hemland och inte har någon nationell olympisk kommitté att representera och få stöd av. De är utan landslag, flagga och nationalsång. Men dessa flyktingar är nu välkomna till OS för att tävla under den olympiska flaggan och den olympiska hymnen, säger Thomas Bach.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Solidaritet i dess renaste form”

Han betonade att ”alla människor är lika, oavsett ras, kön, social status, kulturell bakgrund eller tro”, och menade att de olympiska spelen är kulmen på denna vision och principen om icke-diskriminering.

– I OS-byn ser vi tolerans och solidaritet i dess renaste form. Idrottsutövare från 206 nationella olympiska kommittéer lever tillsammans i harmoni och utan någon form av diskriminering. De som är på flykt är välkomna att bo med övriga 11 000 idrottsmän och kvinnor i den olympiska byn, sade Thomas Bach.

Antalet flyktingar ökar

För tillfället är omkring 20 miljoner människor på flykt runt om i världen, och siffran ökar. FN:s flyktingkommisarie Antonio Gutierres sa tidigare i oktober att över 500 000 flyktingar har kommit till Europa i år.

Thomas Bach meddelade att IOK har startat en fond på närmare 17 miljoner svenska kronor för att ”ge hopp åt flyktingar genom sport”.

– Samtidigt hjälper vi högklassiga idrottare på flykt att forsätta sina idrottskarriärer, att uppfylla sina drömmar om idrottsutövande även när de behöver fly från våld och hunger.

Stänger av Kuwait

Samtidigt stänger IOK, för andra gången på fem år, av Kuwait för att politiskt ha styrt idrotten.

Något som innebär att landets idrottsutövare kan komma att uteslutas från deltagande i OS.

– Alla är upprörda, det är en väldigt ledsam historia, säger Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, chef för Kuwaits olympiska kommitté, enligt AP.

Räddningen för de kuwaitiska idrottarna skulle kunna vara att de får dispens av IOK och och får tävla just under den olympiska flaggan istället för sitt hemland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet