Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf (C), Per Bolund (MP) och Angelika Bengtsson (SD) talar om idrottsministerns roll. Foto: Bildbyrån/TT

Miljöpartiet vill se en renodlad idrottsminister: ”Olyckligt att man flyttat runt den här viktiga ministerposten”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har aldrig haft en renodlad idrottsminister – och idrotten har bollats mellan olika departement genom åren.

Något Miljöpartiet nu vill förändra.

– Det är olyckligt att man flyttat runt den här viktiga ministerposten så många gånger, säger Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, till SVT Sport.

När Mona Sahlin hade ansvaret i början av 2000-talet tillhörde idrotten, precis som i dag, justitiedepartementet. Däremellan har idrotten också tillhört socialdepartementet, kulturdepartementet och näringsdepartementet.

När SVT Sport träffade de åtta riksdagspartiet inför söndagens val fick alla frågan om idrottsministerns roll. Det visade sig att majoriteten av partierna inte ser några problem med att rollen flyttas runt. De lyfter i stället vikten av att rätt person ansvarar för idrottsfrågorna.

Idrott och politik

– Det viktigaste är att personen som har ministerposten verkligen förstår idrottens betydelse och förstår hur viktigt det är med långsiktig finansiering och idrottens behov, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

SD vill bredda portföljen

Liberalerna tycker att det är upp till varje regering att avgöra hur ansvaret fördelas.

– Det är inte vad en person kallas i en regering, det är ju regeringen kollektivt som är ansvarig för allt, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson, Angelika Bengtsson, anser att det vore önskvärt med en renodlad idrottsminister men tror inte att vi kommer få se det i framtiden. Hon tycker i stället att idrottsministers roll ska breddas.

– Jag tror att man behöver bredda portföljen lite och även arbeta med folkhälsofrågor. Vilket blir ett mycket bredare perspektiv än vad idrottsministern har i dag. För då är det inte bara barn och ungdomar man arbetar med utan hela befolkningen och många fler departement behöver involveras, säger hon.

Vill se idrott och kultur ihop

Miljöpartiet är det enda partiet som tydligt vill att idrotten ska sluta flyttas runt mellan departementen. Per Bolund, ett av partiets språkrör, tycker att idrotten hör hemma under kulturdepartementet. 

– Man kan utnyttja samordningsfördelarna. I storstäderna så vet vi att det är enormt svårt att få tillgång till träningstider och för att vi ska kunna ha en breddidrott i Sverige så måste vi också se till att det finns bättre tillgång till arenor. Då kan man samtidigt samordna så att man både kan ha kultur och idrott på samma anläggningar, så får man mer värde av varje satsad krona, säger han.

Anders Ygeman (S), som är integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågorna, upplever att det fungerar bra att kombinera ministerposterna.

– Jag tror inte att man ska se det som ett svaghetstecken för idrotten, utan tvärtom. Det viktigaste för idrotten, det är att idrottsfrågorna finns under en stark minister och under ett starkt departement och det är man ju nu, säger Ygeman.

KLIPP: Se hela inslaget om idrottsministerns roll

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så här ansvaret för idrottsfrågorna sett ut under 2000-talet

2000: Kulturdepartementet

2000-2002: Näringsdepartementet

2002-2006: Justitiedepartementet

2006-2014: Kulturdepartementet

2014-2018: Socialdepartementet

2018-2021: Kulturdepartementet

2021-: Justitiedepartementet

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet