• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dubbelt så många kulturmotioner jämfört med idrottsmotioner: ”Halkat efter”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 400 motioner innehöll ordet idrott under den senaste mandatperioden.

Det är mindre än hälften av antalet motioner med ordet kultur.

– Jag tycker att idrotten har halkat efter men att den fått ett uppsving under pandemin, säger Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson till SVT Sport.

Sedan valet 2018 har totalt 15 660 motioner lämnats in, enligt riksdagens hemsida. Av dem innehöll 399 ordet idrott, att jämföra med ordet kultur där SVT Sport hittade 963 stycken.

Kultur har alltså mer än dubbelt så många motioner – något majoriteten av partierna menar har naturliga förklaringar.

Idrott och politik

– Kulturen är väsentligt mer politiskt styrd än vad idrotten är. Man har ett antal olika myndigheter, medan vi på idrottssidan låtit Riksidrottsförbundet förmedla pengarna till idrottsförbunden och de olika idrotterna, säger idrottsminister Anders Ygeman (S).

Minst motioner från Miljöpartiet

Sverigedemokraternas idrottspolitiska talesperson, Angelika Bengtsson, säger att en förklaring kan vara att idrotten är en del av kulturen, men medger också att idrotten har halkat efter.

– Jag tycker att den har halkat efter men att den har fått ett uppsving under pandemin där man såg hur många som är en del av idrottsrörelsen. Framför allt när många fick stänga ner, vilket har påverkat barn och unga men även de som är äldre.

Av de 399 idrottsmotionerna har Moderaterna lämnat in flest, 125 stycken.

– Det antyder att det finns ett genuint idrottsintresse. Och sedan ser vi också att idrotten har en del funktioner i samhället som går bortom ditt och mitt eget idrottande, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Miljöpartiet har med sina 17 motioner lämnat in minst.

– Jag tror att det är ganska naturligt när man sitter i regering, då kan man ju genomföra sin politik den vägen. Genom att faktiskt förhandla och få fram viktiga förslag i regeringsställning, säger partiets språkrör Per Bolund.

Barn- och ungdomsidrott viktigt

Tittar man i stället på partimotioner, motioner som väcks av en partigrupp i riksdagen och undertecknas av partiledaren eller partiets gruppledare, blir resultatet ett annat. I topp har vi då Vänsterpartiet och Kristdemokraterna på 14.

– Den här mandatperioden har vi lyft frågor om parasporten. Skapa bättre villkor för de som behöver till exempel färdtjänst, få med sig specialutrustning, kostnader för idrottare inom parasporten som ligger mycket högre än inom andra idrotter, säger Vänsterpartiets idrottspolitiska talesperson Vasiliki Tsouplaki.

Vänsterpartiet och i stort sett alla partier lyfter också satsningar på barn- och ungdomsidrott som en viktig fråga för idrotten att jobba med.

– Nu när hushåll pressas av högre kostnader, att orka fortsätta få tillbaka fler in i föreningslivet. Det tror jag är så otroligt viktigt. Det kan också minska massa negativt i samhället, säger Kristdemokraternas Jakob Forssmed.

KLIPP: Se hela inslaget om idrottsmotioner

Här partiernas viktigaste idrottsfrågor

Centerpartiet:

”Framför allt handlar det ju om att hela föreningslivet och idrottsrörelsen kommer tillbaka efter de restriktionerna som var under pandemin. Det har ju gjort att många barn och unga haft uppehåll under allt för lång tid.”

Kristdemokraterna:

”Jag skulle säga att få tillbaka barn som har trillat ur föreningslivet under pandemin. Och nu när hushåll pressas av högre kostnader, att orka fortsätta få tillbaka fler in i föreningslivet.”

Liberalerna:

”Att få flera att komma till idrotten i sin basala form och det gäller ju inte minst unga människor. Att man ska komma i rörelse.”

Miljöpartiet:

”Att man får en stabilitet för idrottsrörelsen att verka, man ska inte behöva leva på tillfälliga stöd som kommer som projekt utan vi vill ha en permanent finansiering som gör att man kan anställa människor och ha en långsiktig planering för sin verksamhet.”

Moderaterna:

”Utan tvekan att få barn och ungdomar att röra på sig tidigt. Att grundlägga ett idrottsintresse, att komma in i en organiserad gemenskap.”

Socialdemokraterna:

Just nu handlar det om att få fler ledare och aktiva till idrotten efter pandemin. Vi har ju en unik modell i Sverige där väldigt många människor lägger ner ett otroligt arbete på att vara ideella ledare. En del av dem har tröttnat under pandemin och inte orkat mer, då gäller det att vi klarar av att rekrytera nya ledare så att allt fler barn får chansen att idrotta.

Sverigedemokraterna:

”Det är absolut anläggningsfrågan. För 20 år sedan när jag idrottade så var det brist på ishallar, och det har inte blivit bättre och det gäller över hela Sverige. ”

Vänsterpartiet:

”Just att skapa möjligheter för fler. Många föreningar behöver få ner sina avgifter och fundera på varför behöver man ta så mycket. Vad har man för strukturer, vad är det som driver upp avgifterna. Sedan det här med idrottsytor.”

Så gjorde vi sökningen

SVT Sport har undersökt hur aktiva riksdagspartierna har varit i idrottsfrågor mellan 25/9 2018 och 22/8 2022. Genom att använda sökordet ”idrott” fick vi fram att partierna tillsammans skrivit 399 motioner där ordet idrott finns med. På riksdagens hemsida kunde vi sedan filtrera motionerna för att få fram antalet motioner med sökordet idrott för varje parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet