• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Ygeman (S). Foto: Bildbyrån

Idrottsministern: ”Där har idrotten en hemläxa”

Uppdaterad
Publicerad

Vikthets, hot och kränkningar förekommer i flera idrotter i Sverige.

Idrottsminister Anders Ygeman (S) tycker inte att översynen av idrotten varit tillräcklig.

– Uppenbarligen inte. Där har idrotten en hemläxa, säger Ygeman till SVT Sport.

Att missförhållanden förekommer inom flera idrotter har SVT Sport visat genom flera granskningar de senaste åren. För några månader sedan trädde en före detta elitgymnast fram och berättade om hot och kränkningar inom rytmisk gymnastik.

Och förra veckan kunde SVT Sport berätta om en undersökning som svenskt simhopp gjort där 25 av 32 tränare med erfarenhet av landslaget vittnade om tystnadskultur och bristande ledarskap.

Idrott och politik

När SVT Sport träffade idrottsminister Anders Ygeman (S) i början av sommaren fick han frågan om översynen av idrotten är tillräcklig, med tanke på vad SVT Sports granskningar har visat.

– Nej uppenbarligen inte, eftersom vi har sett de här missförhållandena i ett antal sporter. Där har idrotten en hemläxa. Man kommer till idrotten för att må bra och ha roligt och i stället blir man plågad och börjar må dåligt och blir sjuk. Det här måste idrottsrörelsen ta ett mycket starkare grepp kring, säger Ygeman.

Kristersson: ”Stor och viktig sak”

Vilka grepp syftar du på då?

– Det handlar om att inte driva träningshets, tävlingshets och mathets till en sådan nivå att det skadar utövarna. Utan man måste sätta utövarnas välbefinnande i första rummet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att arbetet med att motverka missförhållanden inom idrotten är viktigt eftersom det ofta drabbar barn och ungdomar.

– Det är bra att det uppmärksammas men synd att det behöver uppmärksammas. Det krävs mycket mer av ledarutbildning, att upptäcka människor som är i idrotten av fel skäl. Det är en stor och viktig sak men jag upplever att idrotten tar det är på stort allvar, säger han.

Ledarkultur från öst en förklaring

På frågan hur Sverige ska jobba för att komma till rätta med problemen svarar Ygeman att ett viktigt första steg är att få upp problemen till ytan.

– Jag tror att de granskningarna som ni har gjort är ett väldigt viktigt första steg. Att vi tar upp problemet, att vi pratar om det och att ledare själva resonerar om hur vi förhåller oss och hur vi får barn att trivas och utvecklas i de här sporterna utan att det skapar hets och utslagning.

Han tror att gamla kulturer och influenser från nationer i öst är några av förklaringarna till missförhållandena som finns i Sverige.

– Där har man haft en annan syn på ledarskap än vad vi traditionellt sett haft i väst. Och sedan har det väl tyvärr varit så att på elitnivå har det lönat sig med sjukligt beteende och därför har man inte gjort tillräckligt mycket för att stävja det här.

Finns ingen rädsla då att Sverige blir sämre om man tar bort den ”tuffa” ledarstilen?

– Jag tror Sverige kommer bli bättre för att fler kommer att utöva sina idrotter längre, fler talanger kommer att komma fram och inte slås ut.

ARKIV: ”Har inte varit någon tystnadskultur”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet