Protester var inte tillåtna under OS 1968 och är fortfarande inte det. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

IOK: Man får inte knäböja under OS

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella fotbollsförbundet har vädjat om ”sunt förnuft” och NFL har uppmuntrat ”fredliga protester.” Men den internationella olympiska kommittén vill fortfarande inte se några protester eller politiska budskap under OS i Tokyo nästa sommar.

Polisvåldet som ledde till att amerikanen George Floyd avled i slutet av maj har lett till stora protester mot rasism runtom i världen och där har även många idrottsstjärnor deltagit.

Bland dessa kan Jadon Sancho och Marcus Thuram i tyska Bundesliga nämnas och i deras fall har Fifas (internationella fotbollsförbundet) ordförande Gianni Infantino gått ut och gett sitt stöd till spelarna.

Idrott och politik

– I en Fifa-turnering skulle de nyligen utövade demonstrationerna av spelarna i Bundesliga förtjäna en applåd och inte något straff, sade han.

KLIPP: Här knäböjer Thuram efter sitt mål

Den hållningen har däremot inte IOK (internationella olympiska kommittén). Där vidhåller man sin regel om att ”ingen demonstration eller politisk, religiös eller rasrelaterad propaganda tillåts” och om man bryter den så kommer man att straffas.

I januari i år tydliggjorde man också att den knäböjning som fungerat som protest hör till de förbjudna gesterna, men mer specifik än så vill man inte vara i det här skedet.

”Vi kommer inte att spekulera i hypotetiska fall 13 månader före OS”, skriver man till brittiska The Telegraph enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den mest kända protesten under ett OS stod amerikanerna Tommie Smith och John Carlos för i Mexiko 1968. Då de stod på pallen böjde de sina huvuden och höjde sina knutna nävar med svarta handskar på i en protest mot rasrelaterad ojämlikhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet