Vanessa Kamga om stödet från sin syster och känslorna efter rekordkastet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanessa Kamga om stödet från sin syster och känslorna efter rekordkastet. Foto: SVT/Privat

Kamga efter det svenska rekordet: ”Varit så redo att ta nästa steg”

Uppdaterad
Publicerad

Redan den 14 juni blev hon OS-klar och under lördagen kastade hon nytt svenskt rekord.

Säsongen har gått från klarhet till klarhet för diskuskastaren, Vanessa Kamga, 25.

– Jag har lagt ut dem på pärlband och länge haft kast på 61-62 meter och känt att snart kommer det där extra skuttet, säger Kamga i en intervju med SVT Sport.

Det var under en tävling i Örbyhus på lördagen som Vanessa Kamga slog till och kastade sin diskus 65,09 meter. Med det slog hon ett 25 år gammalt svenskt rekord som Anna Söderberg har suttit länge på.

Men att diskusstjärnan tävlandes för Hässelby skulle kasta rekordlångt för eller senare, kommer inte som någon överraskning för henne själv. Detta då formen under en längre tid har känts bra och på uppåtgående.

– Jag har känt att jag har varit på gång sedan förra året. Jag hade en 13:e-plats på VM där tolv gick till final. Jag kände redan där att det var så nära att jag skulle åka med. Det hade jag med mig som bränsle in i den här säsongen och började smälla till med långa kast så fort jag hade chansen, säger Kamga till SVT Sport och fortsätter:

– Jag vet att jag har långa kast i kroppen och det har jag känt alla mina senaste tävlingar. Jag har lagt ut dem på pärlband och länge haft kast på 61-62 meter och känt att snart kommer det där extra skuttet. Jag har varit så redo att ta nästa steg och när jag sedan satt upp den nivån så hände det.

Kände du att rekordkastet var långt?
– Ja, jag kände att det var långt. Alla mina kast den serien var långa och jag visste att om jag fortsätter ligga på dem så här, så sticker något av dem. Det kändes otroligt bra.

”Tävla helt orädd”

En av dem som var med Kamga under tävlingen i Örbyhus var hennes syster. Hör henne i klippet ovan berätta om känslorna som utspelade sig efter rekordkastet och stödet som de har gett varandra genom åren.

Om knappt tre veckor invigs sommar-OS i Paris. Kamga fick en OS-biljett från Svenska Olympiska Kommittén (SOK) redan i mitten av juni och har kunnat ladda länge för spelen.

Hon berättar att hon ser mycket fram emot att åka dit och vara en del av spelen och att känna av stämningen i OS-byn och allt runtomkring. Men säger också att det, när det ska avgöras, faktiskt är som vilken tävling som helst.

– I grund och botten pratar man mycket om OS, men det är ju bara en annan tävling. En tävling där man ska förbereda sig på samma sätt som på alla andra tävlingar. Min målsättning är att tävla helt orädd och inte binda fast mig i några förväntningar eller förhoppningar. Utan jag vill känna att jag är helt fri för det är där jag kan gräva allra djupast och verkligen utmana mig själv på bästa sätt, avslutar Kamga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.