Klüft om oron för ungdomarna: ”Risk för långsiktiga konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stor oro för ungdomsidrott och hälsa.

RF:s distriktschefer är rädda för att ungdomar mellan 16-20 år kommer att sluta med sin idrott – och att deras psykiska hälsa kommer att påverkas.

– Vårdnashavare vittnar om att man rör på sig ännu mindre. Det mest oroväckande är brist på vardagsmotion, säger Carolina Klüft, verksamhetschef för Generation Pep, till Aktuellt.

I en enkät som SVT Sport har skickat till RF:s distriktsidrottschefer svarar samtliga 19 att de är oroliga för att ungdomar mellan 16 och 20 år som nu inte kan träna som vanligt slutar att vara aktiva och inte kommer tillbaka till idrotten.

Över hälften av distriktschefer upplever att idrottandet hos den åldersgruppen har minskat under året. Men det är fortfarande för tidigt att säga hur många som har slutat idrotta under pandemiåret 2020.

Corona och idrott

Caroline Klüft, verksamhetschef för Generation Pep, var orolig för utvecklingen redan före pandemin.

– Vi vet hur viktigt det är med fysisk aktivitet för att vi ska må bra, och det är viktigt för oss alla att ha en grundläggande hälsa för vårt välbefinnande. Så det är klart att det är oroande att idrottande begränsas för barn och ungdomar under pandemin, säger Klüft.

– Vi ser redan nu att konsekvenserna av den här pandemin är oerhört tragiska. Men sen är det klart att det också finns en överhängande risk att det här blir långsiktiga konsekvenser för alla, även de som inte drabbas av sjukdomen – socialt, psykiskt och fysiskt. Man umgås inte, man rör även på sig mindre.

”Måste även kickstarta”

Generation Pep arbetar för att barn och ungdomar ska få ett aktivt och hälsosamt liv.

– Generation Pep gör en stor enkätstudie varje år och i den ser vi att bara två av tio barn och ungdomar når upp till den rekommenderade pulshöjande fysiska aktiviteten om 60 minuter varje dag. Vi befinner oss redan i ett kritiskt läge när det gäller fysisk aktivitet. Att idrottande begränsas är oroväckande och kan få konsekvenser, säger Klüft och fortsätter:

– Det här är något vi måste prata om, vi måste lyfta upp det under pandemin – men även efteråt. Man brukar prata om att kickstarta ekonomi, men man måste även kickstarta andra saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet