Tvådelad bild. Vänster: Brinnande skylt vid skidspår, 6 km kvar. Höger: Skidlöpare klädd i utrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Astrid Öyre Slind sätter eld på sin nummerlapp i protest mot Janteloppet. Foto: Bildbyrån

Se Astrid Öyre Slinds protest mot Janteloppet: ”Pissar på damidrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Här sätter Astrid Öyre Slind fyr på nummerlappen – i protest mot Janteloppet.

Norskan rasar mot att damerna får mindre prispengar än herrarna.

– Jag tycker verkligen att de pissar på damidrotten, säger hon till SVT Sport.

Se Astrid Öyre Slinds protest och hennes kritik i spelaren ovan.

Janteloppet, som grundades av Petter Northug, är en tävling som arrangerats i norska Hafjell sedan 2018.

I år hade de lockat med en halv miljon norska kronor i prispengar till både herrarna och damerna – med 200 000 kronor till vinnaren.

Öyre Slind: ”Det står jag inte för”

Men så blev det inte. Astrid Öyre Slind, som blev fyra i den totala världscupen den gångna säsongen, berättar att hon i går eftermiddag fick besked om att det var ändrade bud för damerna.

– Då fick vi ett snabbt besked om att det var noll kronor i prispengar. Då var det ju ingen som ville tävla, säger hon, men berättar att det senare skrapades ihop 60 000 kronor – med 30 000 kronor till vinnaren.

– Det är ju vansinnigt bra betalt för en skidtävling. Men principiellt, att det är såna enorma skillnader... Det står jag inte för.

Arrangörens svar: ”Inte hållbart”

Tävlingsledaren Pöl Tröan Aune förklarar att anledningen till förändringen i prispengar är att det med tio dagar kvar till start i elitklassen över 42 km enbart var 14 anmälda damer och närmare 70 herrar.

– Då tog organisationen, med ägaren och juryn, ett beslut om att det inte var hållbart för ett helt privatägt företag. Så de 14 deltagarna fick erbjudande om att få tillbaka sin anmälningsavgift, eller köra 20 km-loppet, säger han.

På Astrid Öyre Slinds kritik om att arrangörerna pissar på damidrotten svarar Aune:

– Hon får säga vad hon vill och vi respekterar att hon och flera andra tjejer är besvikna över valet vi var tvungna att ta. Men inbjudan låg ute i tio månader, och intresset bland de aktiva åkarna var lågt och med så få anmälda med tio dagar kvar var det inte hållbart att gå vidare.

Pöl Tröan Aune säger att de nu ska ha en dialog med damerna för att få flera deltagare nästa år, då deras målsättning är att ha samma prispengar för båda könen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.