Loui Sand: ”Kommer aldrig bli sedd som svensk”

Uppdaterad
Publicerad

Loui Sand har gjort över 100 landskamper i det svenska handbollslandslaget, men haft svårt att känna den där genuina tillhörigheten ihop med landslagströjan.

– Jag kommer aldrig bli sedd som svensk här, säger han i SVT:s programserie Blågula hjältar.

Loui Sand debuterade i handbollslandslaget 2012 och spelade då också sin första mästerskapsturnering.

Fram till 2019 var Loui Sand en av de stora stjärnorna i laget – men valde samma år att sluta med handbollen och starta en utredning för könsdysfori.

Idrott och rasism

I SVT:s programserie Blågula hjältar uppmärksammar han rasism inom idrotten, där han öppet berättar att han aldrig känt sig sedd som svensk.

– Jag har aldrig blivit sedd som svensk i det här samhället. Jag jobbar så hårt för att bli accepterad i det här samhället. Men det kommer aldrig att ske. Det är skillnad mot att vara ljushyad inom svensk idrott, mot att vara mörkhyad.

– Det kan bland annat handla om hur en tränare behandlar en. Om vi har fys och jag tar ut mitt max, så kan jag exempelvis aldrig bli röd i ansiktet, och det spelar ingen roll hur trött jag är, det är fysiskt omöjligt för mig att bli röd i ansiktet, säger han.

”Känner inget för nationalsången”

Han berättar också om en händelse i samband med en landskamp 2012 som väckte oväntat stor uppmärksamhet. Loui Sand skickade en hälsning i direktsändning till sin bror som fyllde år, samtidigt som nationalsången spelades.

– Jag känner ingenting för den svenska nationalsången överhuvudtaget. Jag är sjukt tacksam över att vara här. Jag beter mig, jag har ett jobb, tjänar bra med pengar och allt det där. Men jag kommer aldrig någonsin att bli sedd som svensk här. Och då kan jag heller inte relatera till den svenska nationalsången, säger Loui Sand.

Se de två första avsnitten av Blågula hjältar i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och rasism

Mer i ämnet