När flera regioner kom med nya skärpta restriktioner blev det rörigt för idrotten. Lönen skulle avgöra hur man skulle få utöva sin idrott, samtidigt som varje specialförbund ska avgöra vem som är ”professionell utövare”.
Riksidrottsförbundet har nu kommit med nya rekommendationer för att undvika otydlighet. RF är överens med Folkhälsomyndigheten.
– Vi är eniga. Vi har informerat samtliga i RF att den här definitionen har vi fått gehör för att tillämpa från FHM. Vi ska resonera med de specialförbund som sitter i coronarådet, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.
– Vi har föreslagit hur de ska formulera sig för att komma bort från spretigheterna.
”En del trassel”
Hur låter era rekommendationer?
– Vi har beslutat att uttrycka det mer idrottsmässigt i jämförelse med det gamla sättet att uttrycka det. Det här bygger på att idrotten ska vara den huvudsakliga sysselsättningen för idrottsutövaren, för att det ska vara yrkesmässigt, och utövaren ska vara på nationell eller internationell elitnivå för seniorer. Båda kraven måste uppfyllas, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.
– Däremot tar man bort det som har med inkomsten att göra eftersom det har ställt till med en del trassel.
Det finns även nya rekommendationer gällande lagidrott.
– När det gäller lagsport tillämpar man majoritetsprincipen. Om du är elitspelare, och majoriteten av spelarna i laget är det, så gäller det för hela laget. Majoritetsprincipen gäller även seriespel. Allt för att få till stånd en konsekvens i seriesystemet. Sen är det upp till varje specialförbund att översätta det till volleyboll, fotboll och andra sporter. Sen kan det alltid bli skillnader, men det är tjusningen med idrotten.
ARKIV: Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Östergötland behåller 50-gränsen (29 oktober 2020)