Tre norska OS-guld näst sista tävlingsdagen på OS i Paris. Foto: Bildbyrån

Olympisk superspurt av Norge – tre guld på en dag: ”Har inte hänt på 104 år”

Först ingenting, sedan ingenting – sedan allting!

Efter tre guld och två brons spurtade Norge i medaljligan.

– I dag har varit en fantastisk dag för norsk idrott, säger Jakob Ingebrigtsen.

Det har gått trögt för lillebror i väst under Paris-OS. Medaljhopp har svikit, inte minst världsstjärnan Jakob Ingebrigtsen som missade en på förhand redan intecknad medalj när han slutade fyra på 1 500 meter.

Men under lördagen, den näst sista tävlingsdagen, lossnade det. Och som det lossnade...

OS i Paris 2024

Handbollsdamerna krossade hemmanationen Frankrike i finalen med 29–21. Sen, som från ingenstans, vann Solfrid Koanda guld 81-kilosklassen i tyngdlyftning för Norge. Guldskörden avslutades med en monumental kross av motståndet på 5 000 meter när Jakob Ingebrigtsen revanscherade sig för debaclet på 1 500 meter med att ta OS-guld.

Historisk bedrift

En historisk bedrift, enligt tidningen Verdens Gangs statistiker Geir Juva:

– Det är en av de största dagarna i norsk idrott. Det är 104 år sedan vi har gjort något liknande. Det vill säga, tagit mer än två guld på en dag i ett sommar-OS.

Jakob Ingebrigtsen var nöjd med den norska gulddagen när han träffade SVT Sport efter medaljceremonin, och puffade även för Sveriges insatser hittills under OS.

– De skandinaviska länderna är små gentemot stora som USA och det är roligt att vi tillsammans med Sverige kan lyckas så som vi gjort och är med och kämpar om medaljerna

Av bara farten tog Norge dessutom två brons (brottning och beachvolley), och gjorde en raketklättring i medaljligan.

Fortfarande efter Sverige

Men.

Efter svenskt guld i beachvolleyn genom Åhman/Hellvig är Norge fortsatt efter Sverige i medaljligan inför sista dagen.

Inför beachvolleyfinalen låg Norge på en 17:e plats, Sverige på en 22:a.

Efter det svenska guldet gick Sverige om igen och ligger på 16:e plats och petade ner Norge till en 18:e plats.