• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Varken Frida Karlsson eller Ebba Andersson, till höger i bild, fick med sig någon individuell medalj från OS. Foto: Bildbyrån

SOK om OS: Tre frågetecken att se över

Publicerad

Förberedelserna på hög höjd, skidorna och återhämtning.

Det är tre punkter som behöver ses över efter vinter-OS i Peking.

– Där presterar vi inte i nivå med kapaciteten, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, till SVT Sport.

Sverige tog 18 medaljer vid de olympiska spelen i Peking tidigare i år och gjorde därmed sitt bästa vinter-OS genom tiderna.

Men trots det finns detaljer att slipa på.

OS i Peking 2022

– Det finns några delar som påverkar smala skidor, alltså längd och skidskytte. Där presterar vi inte i nivå med kapaciteten, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), till SVT Sport.

SOK håller just nu på med utvärderingen av Peking-OS och enligt Reinebo finns tre konkreta frågetecken, alla kopplade till resultaten i längd och skidskytte, att se över.

– Det ena är höjden. Hur lyckades vi med förberedelserna? Vi har ju ganska många yngre eller mer oerfarna aktiva på hög höjd och det är klart att hög höjd påverkar prestationen. Där måste vi djupdyka lite mer, säger han.

Inte bäst skidor

Det andra frågetecknet handlar om skidorna.

– Det kunde man ju se med blotta ögat. Inte i något lopp i skidskytte och längdskidor hade vi bäst skidor. Det var ju lite olika för olika aktiva eftersom alla inte åker på exakt samma skidor förstås, säger Reinebo och fortsätter:

– Vi har haft OS där vi efteråt kunnat konstaterar att vi hade nog bäst skidor i vissa lopp eller till och med i totalen. Det kunde vi konstatera vid OS 10, 14 och 18. Den utvärderingen ska göras nu, men för mig är den redan ett frågetecken. Jag har inte den bilden i det här läget att vi hade bäst skidor av alla länder, i alla fall inte i majoriteten av loppen.

”Måste titta över hela säsongen”

Det tredje frågetecknet handlar om näring och återhämtning, vilket enligt Reinebo påverkades av flera faktorer.

– Det var en lång resa, det var hög höjd och så är det här mycket energikrävande grenar. Dessutom en viss ovana att vara på hög höjd och att vi alla hade ett ganska instängt boende där. Hur olika individer klarade att få i sig den mängden man behövde och rätt saker för återhämtning, det är också ett frågetecken.

Inom skidskyttet lyfter Reinebo fram ytterligare ett frågetecken.

– Det är skyttet. Och här måste vi titta över hela säsongen. För det är ju inte så att man skjuter så där bara för att det blåser, det blåser ju för de andra skidskyttarna också. Träffprocenten det här året har ju inte varit något bra generellt sett. Det finns någon enstaka som skjutit bättre men skyttet är ett frågetecken för några individer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet