Ryska idrottare i OS skulle inte vara anledning till bojkott, menar SOK:s Peter Reinebo. Foto: Bildbyrån

Peter Reinebo om USA:s vilja att tillåta ryssar i OS: ”Sverige kommer alltid delta”

Uppdaterad
Publicerad

IOK har föreslagit att ryssar som inte stöttar kriget i Ukraina ska få delta i OS 2024.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, menar att förslaget inte är praktiskt genomförbart.

– Vem ska bedöma vad priset för att säga något är för en aktiv? säger han till SVT Sport.

Den internationella olympiska kommittén, IOK, har inlett en förstudie kring om det går att hitta en lösning där inget land diskrimineras från OS-kval och deltagande i OS. Det kan innebära att ryska och belarusiska idrottare tillåts delta i olympiaden 2024, under neutral flagg.

Den internationella kommittén får medhåll från USA, som menar att det är viktigt för den olympiska rörelsen att ryssar och belarusier tillåts vara med. En åsikt som Sverige inte delar, menar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Idrott och politik

– Vi har ju vårt statement sedan tidigare om att vi tycker att både aktiva och ledare från Ryssland och Belarus inte ska få delta i internationella tävlingar. Det uttryckte vi tillsammans med nordiska länder under hösten och det är vår linje.

”Sverige kommer alltid delta”

Reinebo vill inte recensera USA:s ställningstagande, då han inte vet bakgrunden. Men om IOK:s förslag att endast aktiva som inte stöttar Rysslands krig i Ukraina tillåts delta säger han följande:

– Det uttalandet är enbart teoretiskt. I praktiken är det ju helt omöjligt. Vem skulle bedöma det och vem skulle bedöma varför någon säger något? Vem skulle bedöma vad priset för att säga något, för en aktiv, är? De aktiva är i en stark beroendeställning, både i sin satsning och i sitt yrkesliv men kanske också för sitt liv. De har en familj och det innebär att vad man säger är styrt av helt andra faktorer.

Om ryssar och belarusier tillåts delta, hur ställer sig Sverige till att vara med i OS 2024?

– Sverige kommer alltid att delta i OS om det inte är en stor säkerhetsrisk och det är en bedömning som gör av en bred majoritet av länder eller det finns en FN-sanktion. Sverige kommer inte utebli från OS på grund av en enskild fråga, konstaterar Reinebo.

TIDIGARE PÅ ÄMNET: Reinebo tror att IOK kommer tillåta ryssar (1/10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet