• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Richard Brisius, vd för den svenska OS-kampanjen Foto: TT Nyhetsbyrån

Politisk osäkerhet kan stoppa OS-dröm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm föreslås gå vidare i processen om att få vinter-OS 2026.

Men det tuffaste jobbet kvarstår – att hinna få med sig politikerna till i januari.

– Det finns en risk, jag kan inte säga annat, säger Annika Strandhäll (S).

I morgon tisdag beslutar Internationella olympiska kommittén (IOK) vilka intressenter som blir officiella kandidater till vinterspelen om åtta år.

I förra veckan fick Stockholm som en av tre kandidater en rekommendation av IOK:s styrelse.

Senast den 11 januari måste de lämna in ansökningshandlingarna. I den ingår att få en statlig säkerhetsgaranti, som handlar om säkerheten längs landets gränser och allmänt på gator och torg.

I och med det osäkra politiska läget, att Sverige inte ännu har någon regering efter valet i september, är det inte säkert att den svenska OS-kandidaturen hinner få den statliga säkerhetsgarantin till dess.

– Jag oroar mig över att tidsplanen och det osäkra politiska läget sammanfaller. Men jag hoppas att det ska finnas en regering i god tid för att frågan ska kunna lösas, säger Strandhäll, idrottsminister i expeditionsregeringen.

Inte orolig

Richard Brisius, vd för den svenska OS-kampanjen, är inte orolig.

– Jag tror absolut att det finns tid nog för det här, oavsett hur lång tid det tar för regeringsbildningen, säger han.

TT: Men om ni inte hinner få säkerhetsgarantin innan ni ska lämna in ansökningshandlingarna, vad händer då?

– Då får vi ta en diskussion med politiker och IOK. Vi får ta det när de relevanta departementen vill prata om det, säger Brisius.

Arrangemanget av vinter-OS och Paralympics 2026 är det första som arrangeras fullt ut enligt IOK:s Agenda 2020.

Enligt förändringsprogrammet ska kostnaderna hållas nere genom att värdlandet inte bygger nya arenor och OS-boenden.

IOK ger också värdstaden ett bidrag på 1 miljard dollar, motsvarande cirka 9 miljarder kronor. Den svenska ansökans budget ligger på 13 miljarder kronor.

Bra förutsättningar

Därför är Sveriges två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna, försiktigt positiva till en svensk OS-kandidatur.

– Förutsättningarna har aldrig varit bättre än nu med tanke på att IOK bland annat har utökat tilldelningen av medel. Lägg därtill ett kostnadstak. Och Sverige är också oerhört kompetent när det gäller att arrangera stora idrottsevenemang, säger Saila Quicklund, idrottspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Men det är många parter som ska säga sitt, politiska instanser på kommunal och nationell nivå och den samlade idrottsrörelsen med flera. Det måste vägas ihop till en helhet. Och politiken har ett stort ansvar för skattebetalarnas pengar, det ska också beaktas.

Strandhäll säger också att det moderniserade regelverket är en grundförutsättning för att Socialdemokraterna kan tänka sig ett svenskt OS-arrangemang.

– OS i Sverige skulle innebära en möjlighet för Sverige att lyfta fram frågor som hållbarhet, jämlikhet, jämställdhet och demokrati och kunna sätta sin prägel för OS i framtiden, menar hon.

Behövs samsyn

I den svenska OS-ansökan är Stockholm huvudort, med medarrangörer i Åre, Falun och lettiska Sigulda. I Stockholms Stad har det inte funnits något politisk majoritet för att stödja OS.

En politisk samsyn både på lokal och nationell nivå är något som SOK och de politiska företrädarna Annika Strandhäll och Saila Quicklund eftersträvar.

– Det behövs en blocköverskridande samsyn eftersom ett OS-arrangemang pågår över flera politiska perioder, säger Strandhäll.

Brisius säger att det är viktigt att OS-kandidaturen får stöd från så många som möjligt, från kommuner, näringsliv och idrottsrörelsen.

– Och vi känner att vi har det stödet. Det är mycket som har förändrats sedan Stockholms Stads utredning presenterades i januari förra året. Ekonomin är annorlunda och bättre och riskerna betydligt lägre i och med att vi inte ska bygga någonting.

Det slutgiltiga beslutet om OS-värd 2026 tas i september nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.