Nya OS-uttagna svenskar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka svenskar är uttagna till OS i Paris? Se i spelaren ovan! Foto: Bildbyrån

Prognosen: Så många OS-medaljer tar Sverige i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Det blir tolv medaljer till Sverige under OS i Paris. Åtminstone om man ska lita på den medaljprognos som sportstatistikföretaget Gracenote tagit fram.

Det är tre fler än i OS i Tokyo senast. Det är också fler än de tio medaljer som Sveriges olympiska kommitté satt upp som målsättning inför de olympiska spelen i Paris.

Enligt prognosen kommer Sverige att ta fyra guld, fyra silver och fyra brons. Det är lika många medaljer som i Gracenotes prognos från förra månaden.

OS i Paris 2024

Sämre prognos på Ståhl

Fördelningen av medaljer har dock justerats en aning i den uppdaterade versionen. Bland annat tippar de nu att Daniel Ståhl (diskus) och Perseus Karlström (20 km gång) tar silver istället för guld, medan Louise Hansson (simning) har försvunnit från de tippade bronsmedaljörerna, och ersatts av Victor Lindgren (lufgevärsskytte).

Toppen av medaljligan ser ut som vanligt: USA i högst upp då nationen spås vinna med 112 medaljer totalt.

Anmärkningsvärt är att värdlandet Frankrike tippas ta nästan dubbelt så många OS-medaljer som i Tokyo, då det blev 33 stycken. Statistikföretaget spår att det blir totalt 60 franska medaljer, varav 27 guld, i Paris.

PROGNOS: SVERIGES TOLV MEDALJER I SOMMAR-OS 2024

Guld: Armand Duplantis (stavhopp), Sarah Sjöström (50 m fritt), David Åhman/Jonatan Hellvig (beachvolleyboll), Henrik von Eckermann (individuell hoppning)

Silver: Perseus Karlström (20 km gång), Daniel Ståhl (diskus), Patrik Kittel (dressyr), Rebecca Netzler/Wilma Bobeck (segling, 49er FX)

Brons: Handboll (herrar), Victor Lindgren (luftgevärsskytte), Jonna Malmgren (brottning, 53 kg), Ridsport (laghoppning)

Källa: Gracenote

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet