RF:s Liselotte Ohlson ser en risk med fysprofilen. På bild: Anna Swenn Larsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
RF:s Liselotte Ohlson ser en risk med fysprofilen. På bild: Anna Swenn Larsson Foto: Bildbyrån/Privat

RF om kritiserade SOK-testerna: ”Vill se ett mer nyanserat förhållningssätt”

Publicerad

Flera svenska idrottsforskare sågar SOK:s testmetoder. Liselotte Ohlson, elitidrottschef på Riksidrottsförbundet, känner till kritiken och ser en risk med alltför generella fystester.

– Oavsett vilket test man gör måste det ha relevans för den specifika idrotten och personen i fråga, säger hon.

SVT Sport kunde i tisdags berätta att det bland svenska idrottsforskare finns en utbredd kritik mot SOK:s testbatteri fysprofilen.

Fysprofilen har sett likadan ut sedan starten 1998 och övningarna är samma för alla som gör dem – oavsett idrott. Syftet är enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo att mäta basfysiken hos svenska OS-idrottare över tid.

SVT Sport granskar

– Jag känner till att den här kritiken har funnits. Men jag kan inte riktigt kommentera den eftersom vi inte använder oss av fysprofilen, säger Liselotte Ohlson.

Pågår sedan länge diskussioner

Riksidrottsförbundet, RF, har via sitt utvecklingscentrum på Bosön en egen testverksamhet för svenska elitidrottare.

Enligt källor till SVT Sport har det länge pågått diskussioner mellan SOK och RF kring hur fystesterna ser ut och används. Något Liselotte Ohlson bekräftar.

– Det pågår sedan långt tillbaka en dialog om träning och tester på aktiva. Och i den dialogen har vi också en del samarbeten för att utvecklas i rätt riktning.

SVT förklarar: Varför kritiserar idrottsforskare SOK:s fystester?

Tommy Lundberg kritiserar SOK:s fysprofil. På bild: Linn Svahn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Lundberg kritiserar SOK:s fysprofil. På bild: Linn Svahn Foto: SVT

Vad är det för riktning, vad vill du se förbättras?

– Jag skulle vilja komplettera fysprofilen. Jag tänker fysprofilen som en basplatta. Ta kanot som är min idrott. Flygande 30 meter (sprintövning) är relevant att mäta. Så då kan man ta vissa tester i fysprofilen som är relevanta och sedan addera tester som är ”kanot-lika”. Till exempel kajak-ergometer och att mäta mjölksyra och syreupptag.

– Vi kan inte styra deras (SOK:s) tester. Men ett mer nyanserat förhållningssätt skulle jag vilja se. Det gäller alla tester. Och framför allt generella tester som fysprofilen, så vi inte lägger för mycket fokus på det, säger Liselotte Ohlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet