Snart sju månader har gått sedan Ryssland inledde krig mot Ukraina. Idrotten var snabb med att stänga ute ryska idrottare från internationella tävlingar.
Nu är frågan hur länge de kommer fortsätta.
I slutet av september öppnade Fis, Internationella Skidförbundets, generalsekreterare Michel Vion upp för att det kan bli aktuellt med både ryskt och belarusiskt deltagande i längdvärldscupen till vintern. Det är oroväckande, tycker Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
– Jag tycker det är helt fel, jag kan inte se någon som helst anledning till att gå den vägen, och det oroar mig om det är så enkelt att det är lusten efter pengar det handlar om, snarare än ideologi, säger han till SVT Sport.
Hypotetiskt, hur lång tid bör det ta från att man slutat kriga tills dess att ryska idrottare tillåts delta igen?
– Jag förstår frågan, men jag är inte så intresserad av att diskutera det, för det får överhuvudtaget enligt min mening inte finnas på agendan förrän kriget är över. Att inleda resonemang om att de ska släppas in, en eller fem månader efter, det tycker jag är helt fel. Sluta kriga, helt enkelt, säger Björn Eriksson.
Befarar ”missnöje på sikt”
Vilka konsekvenser det fått för Ryssland som land att flera idrotter stängt dem ute från internationella tävlingar är svårt att säga i nuläget, enligt Bo Pettersson, Rysslandsexpert och professor i statsvetenskap.
– Än så länge kanske inga påtagliga, inte om man jämför med de ekonomiska sanktionerna och framförallt inte västvärldens vapenstöd och ekonomiska stöd till Ukraina. Men det är ytterligare ett vedträ på brasan som kan underblåsa missnöje på sikt i vissa befolkningsgrupper, säger Bo Pettersson.
Experten: ”Bakslag i kampen för propagandapoäng”
Efter vinter-OS i Peking bjöds ett antal ryska stjärnor in till Kreml för att ta emot medalj av president Vladimir Putin. När vintersäsongen är i antågande, finns i år inga ryska idrottare med på internationella tävlingar.
– Det är ett avbräck såklart, det är just ett bakslag i kampen för att vinna propagandapoäng och uppnå mjuk makt när inte hård makt, vapenmakt, kan uppnå det som regimen vill, säger Pettersson.
Vilka konsekvenser för Ryssland kan det få på sikt att de utestängs?
– Det finns bedömare som talar om att Ryssland på sikt riskerar att utvecklas till ett stort Nordkorea med mycket begränsade, om ens några, kontakter med omvärlden, och det är en sådan utveckling man kan se. Det är klart att det blir en uttunning av de internationella idrottstävlingarna, framförallt i de grenar där ryssar tidigare varit framträdande eller dominerande.
Mjuk makt
Mjuk makt – soft power på engelska – är ett relativt nytt begrepp som utvecklades av statsvetaren och Harvardprofessorn Joseph Nye i början av 1990-talet. Enligt den ursprungliga definitionen beskriver begreppet förmågan att förändra någons beslut eller uppnå det man vill genom attraktionskraft snarare än genom tvång.
Källa: Försvarshögskolan.