Så vill de lyfta svensk idrottsforskning

Uppdaterad
Publicerad

Svensk idrottsforskning har halkat efter våra grannländers. Det finns det många som vill ändra på. Sveriges olympiska kommitté är mitt uppe i att lansera ett nytt forskningsprojekt.

– Syftet är att försöka påverka svensk idrottsforskning till att ta ett steg och ta ett kunskapssprång på något sätt, säger SOK:s utvecklingschef H-C Holmberg.

Under flaggen “Aktivas hälsa” har SOK identifierat fem olika områden. Prestationsteknologi och analys, man vill till exempel ta fram världens bästa skidor. Styrka, uthållighet och kondition, återhämtning och kvinnors träning.

H-C Holmberg, professor i idrottsvetenskap och ansvarig för SOK:s satsning, ger ett exempel. 

SVT Sport

– Påverkar menscykeln hur man ska träna? Påverkar det prestation? Påverkar det kvinnor olika. Med den kunskapen kan man då variera träningen på lite olika sätt, säger han. 

Forskare inom de olika områdena ska involveras runt om i landet på flera olika lärosäten. Satsning ska pågå över 2024 och beskrivs som den största forskningssatsning som SOK har gjort. 

RF:s satsning: Forskande tränare 

Samtidigt har Riksidrottsförbundet sina metoder för att lyfta svensk idrottsforskning. Till exempel vill man genom en “forskarskola” utbilda förbundskaptener och elittränare som samtidigt har en fot i forskarvärlden. Om bron mellan akademi och elitidrott blir kortare tror man sig kunna ge elitidrotten bättre förutsättningar. 

Inte helt olikt den bakgrund som Peter Matsson har. Samtidigt som han var förbundskapten för det svenska golflandslaget var han doktorand. I dag är han RF:s elitidrottschef. 

– Att man har en roll inom praktisk utveckling inom idrott och samtidigt håller sig à jour med forskning och akademisk utveckling. Vi har några fantastiskt goda exempel i dag inom svensk idrott som är på väg att växa fram. Men det behövs fler, säger han.  

De separata satsningarna sker medan SOK, RF och Parasport Sverige har kommit överens om en gemensam strategi för svensk elitidrotts framtid. I den gemensamma strategin, vars övergripande mål är ett mer samordnat elitidrottsstöd, har forskningen en del. 

”Hade hoppats att de skulle kunna ha enats” 

Att SOK och RF drar igång egna forskningssatsningar ser de själva snarare som komplement än en motsättning till den gemensamma strategin. 

Centrum för Idrottsforskning har bland annat i uppdrag att samordna idrottsforskning i Sverige. Föreståndaren Christine Dartsch Nilsson är i grunden positiv till SOK och RF:s senaste satsningar. Men hon hade hoppats på ett mer utvecklat samarbete. 

– Jag hade hoppats att de skulle kunna ha enats om en mer gemensam satsning där vi också är beredda att föra en dialog med RF och SOK kring de frågorna. Bevisligen har inte det skett, varför vet jag inte, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet