• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stefan Löfven: ”Vi tar tillbaka olympiska spelen till rötterna”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven fanns med och svarade på frågor när Sveriges OS-kandidatur presenterade sitt förslag i Lausanne.

– Ni ska veta att det är kristallklart att Sveriges regering stöttar Stockholm Åre 2026, sa han till den församlade världspressen.

Statsminister Löfven, kronprinsessan Victoria och prins Daniel fanns med i den svenska delegationen som presenterade sin OS-ansökan i Lausanne på måndagsförmiddagen. Statsministern satt sedan centralt på podiet under den internationella presskonferensen efteråt:

– Jag växte upp i den stad i norra Sverige, Örnsköldsvik, som jag sedan lämnade när jag blev vuxen. Jag minns så väl 1976, då Örnsköldsvik var först med att arrangera Paralympics. Nu vill jag vara med när historia skapas igen med IOK:s nya koncept, Agenda 2026, används med ett mindre och hållbart OS.

”Glädjen är central”

Stefan Löfven svarade på de inledande frågorna under presskonferensen och visade att politiken med den svenska regeringen står bakom OS-ansökan.

– Stockholm Åre 2026 kommer att ta tillbaka de olympiska spelen till rötterna, där idrotten och de aktiva kommer i fokus. Där glädjen är central, sa Löfven med eftertryck.

– Jag är här tillsammans med hennes kungliga höghet kronprinsessan Victoria och hans höghet prins Daniel för att demonstrera vårt stöd till Stockholm Åre 2026. Det ska vara kristallklart att den svenska staten står helt och fullt bakom detta, och att hela Sverige med existerande arenor och infrastruktur, och med massor av volontärer i idrottsklubbar och paraorganisationer, är redo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.