Michel Tornéus: ”Det är en ny säsongsinledning för mig.” Foto: Bildbyrån

”Det häftigaste var i Berlin-VM 2009, men inte Bolt”

Uppdaterad
Publicerad

23 augusti, andra VM-dagen, kliver Michel Tornéus in i mästerskapet – om allt går som det ska. Diamond League i Stockholm och SM nästa helg blir sista testen. – Jag hoppas att det ska räcka, nu tar vi ett nytt steg mot VM, säger han till SVT Sport.

Med mindre än en månad kvar till friidrotts-VM i Peking är Michel Tornéus redo för comeback. På hemmaplan i Diamond League i Stockholm söker han svar inför mästerskapet i Kina.

– Det är bra, jag skulle inte tävla på torsdag om jag kände att det fanns en risk. Det ska bli skönt att få tävla igen. Man sitter hemma och ser hur de andra killarna är ute och tampas. Jag vill verkligen vara med där och hoppa.

Friidrotts-VM

Säsongen 2015 har varit en ytterlighet för Tornéus. I inomhus-EM i Prag i mars kom fullträffen med nytt svenskt rekord på 8.30 och EM-guld. Utomhussäsongen har mest handlat om en skadad baksida som endast möjliggjort en tävling.

– Det är bara att acceptera att ibland går man sönder, jag hade otur att det kom nu. Det är bara lära sig av sina misstag och se till att göra bättre nästa gång.

Hur långt från max är du?

– Jag maxar, sedan ska det fungera i tävling. Det är en helt annan femma. Nu har jag ingen tävlingsrutin alls. Det är en ny säsongsinledning för mig.

Vad har du fått för svar på träning på senaste tiden?

– Att baksidan återhämtar sig som den ska. Det är det viktigaste om man tänker VM. Det är fortfarande en månad kvar.

Han har bara gjort en tävling utomhus i år, då han hoppade blygsamma 7,75 vid Diamond League i Oslo i första halvan av juni.

– Det svåraste blir att hitta ansatsen. Jag skulle inte tacka nej om vi fick medvind i tävlingen. Annars är det bara att komma in i det. Men det brukar funka när man tävlar hemma med lite extra stöd.

Hur går tankarna inför VM?

– Just nu tänker jag inte på VM. Först är det den här tävlingen, sedan är det SM. Men jag ska ju åka på VM. Det är det som är tanken. Det gäller bara att hitta sista pusselbitarna så man känner att man har på VM att göra.

Peakat senaste säsongerna

Michel Tornéus tog sin första internationella mästerskapsmedalj i EM 2012, ett brons. Han slog svenskt rekord med 8,29 och bärgade ett silver i inomhus-EM i Göteborg 2013.

2014 kom första VM-medaljen – brons i inne-EM efter 8,21. Fullträffen kom i det fjortonde mästerskapet. I Prag i mars tog han EM-guld på 8.30. Han har de senaste säsongerna gått från klarhet till klarhet.

– Det är flera faktorer. Det handlar om att jag har blivit bekväm i de situationerna. Tidigare kunde jag tycka det var jobbigt. Nu tycker jag att det är en rolig utmaning att hantera och klara av det.

– För mig tog det ett tag att känna sig bekväm i kvalen. I början tyckte jag att det var jobbigt. Jag var rädd för att jag skulle misslyckas.

Långsiktighet är ett nyckelord för Michel Tornéus karriär och jobbet tillsammans med tränaren Oscar Gidewall. Tornéus har under i stort sett hela sin karriär haft samma tränare.

– Han är duktig på att se helheten. Att se alla pusselbitarna och lägga pusslet. Det är hans styrka.

Klüfts del i framgången

Carolina Klüft har även hon en del i att han tagit klivet från att tidigare ha stannat i kvalet, till att räkna med i mästerskapsfinal.

Klüft valde att i sin satsning mot London-OS 2012 ingå i en träningsgrupp med Tornéus och Sverigetvåan i höjdhopp Mehdi Alkhatib, båda Hammarby, under ledning av Oscar Gidewall. 

– Jag lärde mig mycket från henne. Det ska inte vara jobbigt att komma till mästerskapet. Hon har hjälpt mig mycket med att känna mig bekväm i de lägena, absolut.

Klüft har del i att du tagit ytterligare kliv?

– Hon var med mycket och styrde in mig i de banorna. Ibland behöver man påminna sig själv om att du får jobba med det du verkligen älskar att göra. Att vara runt människor som påminner om att det här är väldigt kul att göra.

En effekt av samarbetet med Klüft, eller inte – 2012 var Tornéus en centimeter från att ta ­OS-medalj i London. En morot inför Rio 2016.

– Jag tar det som en motivation till nästa OS. Jag är med därframme och bråkar om det. Nästa gång ska jag vara högt upp.

– Förra gången kanske jag inte trodde på att jag skulle vara så högt upp, men nu gör jag det och jobbar mot det.

Hög nivå på herrar längd 2015

Herrar längd har i år haft en stor bredd. 16 hoppare har i år hoppat 8.20 eller längre. Amerikanen Jeff Henderson har årets tre längsta hopp, och årsbästat på 8.52, satt i Toronto i slutet av juli.

– Den är tuffare än på länge. Det är inspirerande. Det är killar jag har tävlat mot i flera år. När man ser att de hoppar så långt så vet man att man själv kan göra det.

– När det kommer till mästerskap gäller det att hoppa långt. Det spelar ingen roll om man gör det i maj. Det är i mästerskapen det räknas. Jag har slagit dem flera gånger, och de har slagit mig.

Fakta

Fyra snabba till Tornéus

Är du ett medaljhopp i VM?

– Vad jag själv tror, eller vad media skriver? Det är olika saker. Nu går jag in med fokus på att göra bra på Bauhaus-atlethic. Sedan tar jag det därifrån. Målsättningen är VM-final om jag åker på VM. I en final kan allt hända.

Vilket är ditt bästa VM-minne?

– Det häftigaste var i Berlin-VM 2009. Inte Bolt, utan när höjdtjejen Adriane Friedrich hoppade höjd. Hon bad hela Olympiastadion att vara tyst. Hon hyschade publiken. Det var alldeles knäpptyst. Hon hoppade sitt hopp, hon klarade, och sedan exploderade arenan. Det är det sjukaste jag varit med om.

Vem har du som längdhoppsförebild?

– Saladino (Panama) och Pedroso (Kuba) är de två som jag tittar mest på. Jag tycker de är de häftigaste längdhopparna att titta på. Dels hoppar de långt, sedan är det tekniska detaljer som gör som jag tycker om dem. Det ser bara snyggt ut. De är duktiga på det de gör.

Hur ska det bli att tävla i Fågelboet i Peking?

– Det ska bli väldigt spännande att åka till Peking. Jag missade OS 2008, så det ska bli häftigt att komma till den arenan. Jag har hört från alla som varit där att den ska vara grym. Att den är jättesnabb och att det i stort sett är vindstilla därinne. Det ska bli grymt kul.

Förbundskaptenen Karin Torneklint om Michel Tornéus

”Michel har haft en strulig säsong. Det är väldigt svårt att veta var han ligger. Jag vet att det går bättre och bättre, men han blir sliten i sin ena baksida när han tränar. Han har bara gjort en tävling. Han är en joker, lite som Abeba och Meraf. Det kan bli hur bra som helst, eller så kan det bli så att de inte kommer till VM. Men är Michel på plats så tror jag att vi kan lita på att det kommer bli bra. Han ska tävla nu på DN-galan. Kommer han till start där så tror jag att det är lugnt för VM, men man vill gärna ha ut dem på banan först innan man säger att det är lugnt för VM-start. Men allt pekar på VM. De jobbar med fokus VM. Och i och med att han är klar har han kunnat avstå tävlingar för att lägga allt krut på VM. Vi vet att han bara behövde något hopp på inomhus-EM för att säkra ett guld där. Så vi vet att han har en fantastisk hoppkapacitet.”

Fakta

Namn: Michel Tresor Komesha Tornéus

Född: 26 maj 1986 (Botkyrka)

Längd/vikt: 184 cm / 70 kg

Klubb: IFK Tumba (-'10), Hammarby IF ('11-)

Tränare: Oscar Gidewall

Personbästa: 8.22 Kuortane, FIN 21.7.2012 **NR**

8.20i Prag 3.3.2013 **NIR**

2015 best 8.30i Prag 6.3.2015

Utveckling 1996 4.28z 4.40zw

                1997 4.73z

                1998 4.68z 4.79zw

                1999 -

                2000 -

                2001 6.48

                2002 6.74 6.86w

                2003 7.07

                2004 7.41

                2005 7.94

                2006 7.68

                2007 7.85

                2008 7.86

                2009 8.11

                2010 8.12 8.21w

                2011 8.19

                2012 8.22

                2013 8.00 8.12w 8.29i

                2014 8.09 8.10w 8.21i

                2015 8.30i

Mästerskap, resultat

2003 Ungdoms-OS                            6

                                                       2 (4x100m)

2005 Junior EM                                 4

2007 EM U23 10

2009 Inomhus-EM                             kval

        Lag-EM                                     9

        VM                                           kval

2010 Inomhus-VM                             kval

        EM                                           9

2011 Inomhus-EM                             7

        Lag-EM                                     2

2012 VM                                          kval

        EM                                           3

        OS                                           4

2013 Inomhus-EM                             2

        VM                                           kval

2014 Inomhus-VM                             3

        Lag-EM                                     5

        EM                                           5

Internationella mästerskap

Utomhus: 15

Inomhus: 3

SM-titlar längdhopp, utomhus: ‘05, ‘07, ‘08, ‘09, '10, ’12, ’13, ‘14

Inomhus längdhopp: ‘08, '10, '11, ’12, ’13, ’14, ‘15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet