11 svenska simmare åkte till Sydamerika. Först tre dagar i Rio och sen ett träningsläger i Florianopolis i södra Brasilien. För de flesta var det första gången de besökte landet.
–Det är mycket varmare än jag trodde. Och mycket som inte är annorlunda med Sverige såklart. Men det är en häftig stad, säger Sarah Sjöström om OS-staden Rio.
Efter kortbane-VM i Doha i december, där Sarah tog tre guld, ett silver och satte två världsrekord, är hon och de andra simmarna nu inne i en uppbyggnadsperiod. Dagarna i Rio handlar mer om att se och lära känna stan än att träna hårt. Bara ett pass på förmiddagen, sen rundturer och ledigt efter lunch.
–På OS måste man fokusera mer på tävlandet, då blir det inte mycket sightseeing, berättar Sjöström.
–Det är jätteviktigt för oss att komma hit, fortsätter förbundskapten Ulrika Sandmark. Känna på kulturen, klimatet och inse att det är ett annat tempo här. Vi har stått och väntat på taxibilar många gånger. Det är nyttigt, vi är ju så vana vid att allt är i tid och så är det inte här. Och det måste vi vara förberedda på, även om det kanske blir annorlunda under OS.
”OS-medalj fullbordar meritlistan”
Att besöka den kommande OS-staden är speciellt.
–Jag tänker på att jag snart är tillbaka här, säger Sarah Sjöström. Det är bara 1,5 år kvar och tiden går fort. Det blev ju inte alls som jag ville i London så nu kan det bara bli bättre. Jag har ju uppnått det mesta: tagit VM- och EM-guld och slagit världsrekord så en OS-medalj, kanske rentav ett guld, skulle ju på nåt sätt fullborda meritlistan.
I sommar väntar långbane-VM i Kazan, även det en förberedelse inför 2016.
–Det är en viktig tävling eftersom det är sista gången man möter världseliten före OS, så det är viktigt förstås, avrundar Sarah innan hon går in på hotellet för att hämta badkläderna. För några avkopplande timmar på stranden.