• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tokyo Metropolitan Government Building klädd i olympiska färger. Foto: TT/BILDBYRÅN

Viruset oroar inför OS: ”Kan förstöra stämningen”

Uppdaterad
Publicerad

OS-organisationen i Tokyo är väldigt oroliga för konsekvenserna av utbrottet av coronaviruset.

– Vi är extremt oroliga för att spridningen av viruset ska förstöra stämningen i spelen, säger vd:n Toshiro Muto.

– Jag hoppas att det går att få bukt med det så snart som möjligt. Vi planerar att samarbeta med Internationella olympiska kommittén, Paralympiska kommittén, regeringen och Tokyo stad för att tackla detta.

Coronapandemin

OS startar den 24 juli och Paralympics den 25 augusti.

– Vi ska göra allt vi kan för att skydda de aktiva så de kan göra sina bästa prestationer, säger Saburo Kawabuchi, chef för OS-byn.

Inga rekommendationer från SOK

I början av veckan höll Sveriges olympiska kommitté, SOK, ett läkarmöte för att se vad de vet, vad de inte vet och hur de ska agera när det gäller viruset.

– Vi landade i att det är försiktighetsprincipen som gäller och den självklara slutsatsen är att följa de rekommendationer och råd som svenska myndigheter, internationella smittskyddsmyndigheter och internationella olympiska kommittén ger. Helt enkelt att inte hitta på något eget, säger Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef till SVT Sport.

I dagsläget är deras enda rekommendation till utövarna att inte åka till Kina, oavsett var i landet. En rekommendation som först och främst gäller februari ut, sedan tas ett nytt beslut.

Ingen ny situation

För SOK är det inget nytt att behöva ta ställning till virus runt olympiska spel. Inför bland annat sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 härjade zikaviruset, 2010 i Vancouver var det fågelinfluensan och 2004 i Aten var det sars.

– I princip vartannat spel har vi haft det här, antingen en bit innan eller ganska nära spelen. En lärdom från tidigare år är att inte dra förhastade slutsatser, utan vara lugn och trygg. De som kan mest i dessa frågor får vägleda. Tar vi ett beslut som avviker mot normala rutiner så ska vara vara väldigt grundade i det hela, säger Reinebo.

KLIPP: Så farligt är Coronaviruset (24 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet