På vägen uppåt har AIK Bandy drivit sin verksamhet genom två olika bolag. Säsongen 2017-2018 i division 1 var det bolaget AIK Bandy som sedan bytte namn till Aktiebolaget Snöbollseffekten 1718 och gick i konkurs sommaren 2018 med skatteskulder på över 800 000 kronor.
Till säsongen 2018-2019 startade man ett nytt bolag vid namn SvartGul Bandy och även där drog man på sig skatteskulder för obetalda arbetsgivaravgifter och skatter. Dem betalade man, men inte löpande utan i tre olika inbetalningar på runt en halv miljon kronor per gång.
Efter ett par styrelsebyten blev Marco Engborg ordförande för SvartGul Bandy och det är han som är mannen bakom AIK Bandys satsning. Han är nu ordförande i föreningen samtidigt som hans företag Fortaxa Security skjuter in miljonsummor i klubben varje säsong.
– Alla bolag som finns runt idrott är oftast ett bolag för att kunna sälja ”spons” och kunna dra moms då idrottsföreningar inte är momspliktliga. Då är väl tanken att de ska kunna bära upp löner under en viss period och generera intäkter. Det var väl grundtanken, säger Engborg till SVT Sport om SvartGul Bandy.
”Har hela tiden tyckt att det är fel”
AIK Bandyförening och bolaget SvartGul Bandy utreds just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit.
– Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som har betalat ut lönerna, utan att det är föreningen som har gjort det, säger Skatteverkets handläggare Ingemar Andreasson till SVT Sport.
Skatteverket vittnar om avsaknad av löpande redovisning samt bristfälliga lönespecifikationer och kontrolluppgifter. Utredningen har lett till att arbetsgivaravgifter flyttats från SvartGul Bandy till AIK Bandyförening eftersom Skatteverket menar att det är från föreningens konto som lönerna har betalats.
– Min uppfattning är att de har haft ett upplägg från första början att köra ett aktiebolag per säsong och sedan släpper man det bolaget när säsongen är slut, säger Andreasson.
”Det är inga konstigheter”
Nu har AIK Bandy begärt omprövning av Skatteverket och då är det en processförare som genomför den. AIK Bandys ordförande Marco Engborg hävdar till skillnad från Skatteverket att utredningen är nedlagd och att klubben inte har gjort något fel.
– Skatteverket kom till AIK Bandy för att de hade granskat och sett vad spelarna heter och att de får ut ersättning, men de blir inte deklarerade som de ska. Då kommer de till föreningen som visar att de har samarbetsavtal med andra parter så det är dem de måste gå på. Då granskar de oss, men de har deklarerat. Då fick de lägga ner utredningen. Då hade ju vi rätt, säger Engborg.
Är utredningen helt och hållet nedlagd?
– Ja, det finns ingenting. De har avslutat det där.
Kan man begära ut beslut på att det är avslutat?
– Ja, självklart. Det är inga konstigheter.
Men då SVT Sport begärde ut beslut om utredningen från Skatteverket visade det sig att utredningen inte var avslutad utan att AIK har begärt omprövning och att det än så länge inte har kommit något besked kring den. AIK har möjlighet att överklaga ett nytt beslut.
Slovaker i Småland har tagit över bolag
Sedan juni i år består styrelsen i SvartGul Bandy av två slovaker som bor i småländska Strömsnäsbruk. I slutet av augusti bytte man adress från Bergshamra i Stockholm till Strömsnäsbruk och tio dagar senare bytte man också namn på bolaget till RT Sponsorförsäljning.
SVT Sport har försökt få kontakt med de slovakiska styrelseföreträdarna, men det enda svaret är ett sms där en av dem bett oss komma till Strömsnäsbruk. SVT Sport fick sedan ingen kontakt med dem via telefon och hittade dem inte när vi knackade på hemma hos dem eller vid deras jobb på Engborgs företag Fortaxa Security.
– Det var nog för att de inte ville prata med er. Ni hade jagat dem och de förstod inte – ”vem är ni?”, säger Engborg.
Engborg menar att en del av skatteskulderna hos bolaget som tidigare hette SvartGul Bandy beror på att de nya företrädarna misskött bolaget.
– De här killarna var goda vänner till mig och jobbade i vår verksamhet tidigare. De är från Slovakien tror jag. Vår tanke var att vi skulle sälja kläder och sådana grejer till våra supportrar och så vidare. Och tjäna pengar på det. Men de fattade inte riktigt att man behöver en form av kredit för att kunna driva ett bolag. Då man handlar från utlandet måste man betala i förväg och de trodde kanske att det skulle ta en-två månader, men det tar fyra-fem månader. De gjorde av med pengarna på feltänkta köp, men de glömde att de hade lite grann att betala som vi hade betalat för. Det var det som sprack och då fick jag gå in och rätta till det, säger bandyordföranden.
På AIK:s väg uppåt i seriesystemet har bandylegendarer som Andreas Bergwall och Pelle Fosshaug varit med i föreningen. Nu är man tillbaka i elitserien för första gången på över 50 år och premiären spelar man borta mot Bollnäs om knappt två veckor.
Även Bandypuls har tidigare rapporterat om AIK Bandys ekonomi.
Se hela granskningen här: