Direkt i SVT: Historiskt Skåne-derby

Uppdaterad
Publicerad

I kväll sänder vi ett historiskt Skåne-derby i SBL Dam. Kan skadedrabbade nykomlingen Helsingborg störa Eos från Lund med stjärnan Alexa Middleton i spetsen?

För första gången har Skåne två lag med i basketens högsta serie för damer – men de två klubbarna har väldigt olika form och förutsättningar just nu.

Tung start i ligan

Nykomlingen Helsingborg har inlett säsongen med sex raka förluster och har dessutom viktiga spelare skadade.

– Vi har fått klart för oss vad som krävs och hur stor skillnaden är mellan division 1 och ligan. Vi har haft det tufft med att ta hand om bollen och i returtagningen, och det är något som vi jobbar på, säger Johanna Araya, assisterande tränare i Helsingborg till SVT Sport.

– Det finns inget utrymme alls för att underskatta Helsingborg. Vi måste vara fokuserade och spela tufft försvar. De kommer kämpa för varenda boll i vår hall, säger Eos huvudtränare Jan Hricko.

Smart amerikanska glänser

Eos har hittills fyra vinster och amerikanska stjärnan Alexa Middleton ligger just nu tvåa i poängligan, med ett poängsnitt på drygt 23 poäng per match.

– Middleton är en ruggigt smart och stark guard. Vår uppgift blir att försöka se till att bollen är i hennes händer så lite som möjligt, säger Johanna Araya.

Eos huvudtränare Hricko beskriver en viljestark spelare som ständigt vill utvecklas och brinner starkt för sitt lag.

– Alexa är väldigt mångsidig och ett hot i båda ändar av planen. Hon är väldigt beslutsam och hängiven, säger han.

Du ser matchen i spelaren ovan eller i SVT24/Play från 19.30. Kommentator: Peter Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.