Förbundskaptenen: En man som heter Marco

Uppdaterad
Publicerad

Han har coachat Italien till både EM-guld och OS-framgångar. Nu ska Marco Crespi skapa stordåd med det svenska damlandslaget i basket. Redan på torsdag väntar EM-kval borta mot Israel och han tar kulturens hjälp för att snabbt lära sig sin nya miljö.

Det första 57-årige Crespi gjorde var faktiskt att köpa tre svenska litteraturklassiker, bland annat ”Dr Glas” av Hjalmar Söderberg och Fredrik Backmans storsäljare ”En man som heter Ove”. Han har tagit sig drygt 100 sidor in i boken, gillar huvudpersonen skarpt och konstaterar glatt att författaren lär vara basketintresserad.

– Och vet du vad? Han är född på samma dag som jag! 2 juni, konstaterar han glatt när SVT Sport möter honom efter ett andra träningspass med sitt nya landslag.

Han mötte Sverige redan i kvalet inför senaste EM-slutspelet, då som coach för det italienska landslaget, vann bägge mötena, men fick också en bra inblick i ett spännande lag som i somras blev EM-sexa och nådde ett OS-kval i februari. När den dåvarande förbundskaptenen, fransmannen Francois Gomez, fick lämna sin position och Crespi fick erbjudande om att efterträda honom, tvekade han inte länge.

– Jag gillade gruppen, längden hos spelarna och deras atletiska framtoning. Dessutom, som person är jag väldigt öppensinnad och såg en chans att lära känna en helt ny kultur.

Målet är EM 2021

Han har en gedigen bakgrund och firar 40 år som coach, både i klubblag och i landslag på herrsidan, med EM-guld 1999 och en femteplats på OS i Sydney 2000. Han har på hemmaplan hunnit med andra hyllade upplevelser, som ligasäsongen med Siena 2013/14, en period då klubben gick i konkurs, men där A-laget strävade på i en framgångsspiral hela vägen till en final där de föll i en sjunde och avgörande match, men vann hjärtan över hela Italien.

Det slutade med att Crespi gav ut om en bok om lagets resa. ”Something Different” var en inblick i vad ett lyckat lagbygge och stark sammanhållning kan skapa, något han hoppas på att överföra till svenska damlandslaget.

Även om OS i Tokyo är en dröm som ligger möjlig, via kvalet i februari, så betonar han vikten av att inte sväva iväg.

– För mig och laget är målet att nå EM-slutspelet 2021. Det är prioriterat. Att inte titta för mycket bort mot OS. Men visst: vi har en chans att skriva en ny bok med titeln ”Something Different”, säger han med ett leende på läpparna.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.